Климатске промјене све видљивије, у Вијетнаму температура достигла 44 степена

Танјуг
Климатске промјене све видљивије, у Вијетнаму температура достигла 44 степена

ХАНОЈ- У Вијетнаму је забиљежена температура виша од 44 степена Целзијуса, а стручњаци предвиђају да ће и тај рекорд ускоро бити надмашен због климатсих промjена.

Рекорд је постављен у сјеверној провинцији Тан Хоа, где су званичници упозорили људе да остану у затвореним просторима током најтоплијих дијелова дана, док су и друге сусједне земље пријавиле изузетно топло вријеме, пренио је Би-Би-Си.

Тајланд је пријавио рекордних 44,6 степени Целзијуса у својој западној провинцији Мак, док су мјанмарски медији извијестили да је један град на истоку забиљежио 43,8 степени Целзијуса, што је највиша температура у тој земљи посљедњих десет година.

Стручњак за климатске промјене Нујен Нок Хуј рекао је да је нови рекорд у Вијетнаму "забрињавајући", с обзиром на контекст климатских промјена и глобалног загријавања.

''Вјерујем да ће се овај рекорд поновити много пута. То потврђује да се показало да су екстремни климатски модели тачни", рекао је он.

Би-Би-Си подсјећа да је свијет топлији за око 1,1 степен Целзијуса откако је почела индустријска ера, а температуре ће наставити да расту осим ако владе не направе кључне промјене за хитно смањење емисија угљен-диоксида.

У марту ове године су научници који се баве климатским променама рекли да ће кључни глобални температурни циљ вјероватно бити промашен.

У априлу је Шпанија забележила најтоплију температуру икада за тај мјесец, и то од 38,8 степени Целзијуса на аеродрому у Кордоби на југу те земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана