Рекордан раст просјечне цијене индекса за прехрамбене производе

Срна
Рекордан раст просјечне цијене индекса за прехрамбене производе

ПАРИЗ - Раст цијена већине прехрамбених производа прошле године довела је до повећања просјечне цијене Индекса Организације УН за храну и пољопривреду /ФАО/ на највиши ниво од почетка мјерења.

Индекс цијене хране ФАО прати међународне цијене прехрамбених производа на глобалном нивоу износио је у просијеку 143,7 током 2022. године, што је повећање од 14,3 одсто у односу на 2021. године и највеће од почетка мјерења 1990. године.

Индекс је већ био у порасту за 28 одсто током 2021. године у односу на претходну пошто се свјетска привреда опорављала од утицаја пандемије.

Цијене хране порасле су након почетка руске специјалне операције у Украјини прошле године усљед страховања од прекида трговине преко Црног мора. Цијене су смањене дијелом због споразума о извозу хране из Украјине посредством УН и могућности побољшане испоруке у другим земљама произвођачима.

У децембру је индекс био у паду девети мјесец заредом на 132,4 поена у односу на новембар када је био 135 поена.

“Мирнија ситуација са цијенама прехрамбених производа добродошла је након двије бурне године”, нагласио је стручњак из ФАО Максимо Тореро.

Пад индекса у децембру вођен је падом међународне цијене јестивог уља, уз одређени пад јестивих житарица и меса, али је ублажен усљед раста цијена шећера и млијечних производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана