Регрут "Исламске државе" који је ухапшен у Сарајеву осуђен у САД на доживотни затвор

Срна
Регрут "Исламске државе" који је ухапшен у Сарајеву осуђен у САД на доживотни затвор

ЊУЈОРК - Мирсад Кандићи /41/, регрут Исламске државе", поријеклом са Косова, који је ширио пропаганду те терористичке групе на интернету и борио се заједно са њеним члановима у настојању да води глобални "џихад" осуђен је у САД на доживотну казну затвора.

Кандићија је ухапшен у Сарајеву 2017. године због оптуже за завјеру и покушај пружања подршке "Исламској држави", преноси "Кљан Косова".

"Док је служио терористичкој кампањи жИсламске државеж, оптужени се борио на бојном пољу, ширио пропаганду, шверцовао оружје и врбовао западне регруте", рекао је помоћник америчког тужиоца Метју Олсен из Одјељења за унутрашњу безбједност Министарства правде.

Тужиоци су рекли да је Кандићи регрутовао људе из Сједињених Држава, Уједињеног Краљевства, Аустралије и других земаља да путују у Сирију и Ирак и придруже се борбама "Исламске државе".

Он је наводно једном сараднику на интернету рекао да је радио у Турској у граничној канцеларији "Исламске државе" као дио тима који је вршио провјеру страних бораца који су жељели да оду у Сирију.

Ширио је пропаганду "Исламске државе" користећи више од 120 налога на "Твитеру", преко којих је објављивао видео снимке заробљеника ове терористичке организације, укључујући и неке на којима су жртве биле присиљене да копају сопствене гробове прије него што су погубљене.

Сумња се да је послао на хиљаде бораца из западних земаља на територије под контролом "Исламске државе", у Сирију и на Блиски исток.

Власти су саопштиле да је Кандићи помогао аустралијском држављанини Џејку Биларду да се прикључи "Исламској држави".

Овај осамнаестогодишњи Аустралијанац погинуо је у самоубилачком бомбашком нападу западно од Багдада у марту 2015. године.

Билард се придружио "Исламској држави" 2014. године и убио је више од 30 ирачких војника и полицајаца током самоубилачког напада.

"Кандићи је био високорангирани члан жИсламске државеж који је уживао у смрти и разарању које је изазвао пружањем свих могућих облика материјалне подршке терористичкој организацији, укључујући регрутовање многих других у крваве редове жИсламске државеж у Сирији и на другим мјестима", рекао је амерички тужилац Бреон Пис.

Америчко Министарство правде саопштило је да је Кандићи "држављанин Косова и легалан
стални становник Сједињених Држава".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана