Разбијена мрежа дилера оружја направљеног 3Д технологијом

Срна
Разбијена мрежа дилера оружја направљеног 3Д технологијом

МАРСЕЈ - Полиција у француском граду Марсеју разбила је велику мрежу трговаца оружјем, чији чланови су продавали пиштоље направљене 3Д технологијом.

Мрежа је била активна на простору од Средоземља до Белгије, а оружје добијено 3Д технологијом продавано је преко интернета.

Након истраге која је трајала око годину дана француска полиција извела је рације у јужном и источном дијелу Француске, као и у Белгији.

Око 300 полицајаца учествовало је у акцијама у којима је ухапшено 14 људи.

У овим акцијама заплијењено је осам 3Д принтера, седам комада оружја произведених овом технологијом, као и 24 комада конвенционалног оружја. Већина оружја није била пријављена и заплијењена је махом од колекционара.

Вођа банде је двадесетшестогодишњи мушкарац из области Вар на југу Француске, који је већ тужен због дроге. Након што је прешао у Белгију за њим је издата међународна потјерница како би био предат француским властима.

Притвор је одређен за укупно шест особа, док је петоро под судским надзором. Сви су старости између 18 и 30 година.

Неки од њих су оптужени да су помагали у производњи оружја, док су други наводно били посредници и препродавци.

Купци, међу којима су били колекционари и људи повезани са трговином дрогом, такође су ухапшени.

Да би се избјегле провјере, 3Д штампани дијелови пиштоља слани су купцима један по један.

Тужилаштво сматра да трговина оружја добијеног 3Д штампањем, чему је иначе немогуће ући у траг, представља разлог за забринутост.

Главни тужилац Марсеја Николас Бесон рекао је новинарима да је ово прва пљенидба оружја ове врсте у Француској.

“Ово је и даље забрањено законом, а предвиђена је казна до шест година затвора”, рекао је Бесон и додао да се “криминал прилагођава новим техникама”, преноси АФП.

Новоименовани шеф националне сајбер јединице француске жандармерије Ерве Петри рекао је новинарима да осумњичени пропагира либертаријанске ставове и да је дио покрета за оружје чији је циљ да “дијели оружје што је могуће већем броју људи како би се заштитили од државе коју сматрају тоталитарном и опресивном”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана