Ратно стање у Судану: Бомбе падају на све стране, најмање троје погинулих VIDEO

Г.С.
Ратно стање у Судану: Бомбе падају на све стране, најмање троје погинулих VIDEO

КАРТУМ - Путнички авион превозника из Саудијске Арабије на суданском аеродрому у Картуму био је изложен пуцњави током данашњих сукоба, саопштио је саудијски државни превозник.

 У главном граду Судана, Картуму, чула се данас јака паљба када су избили сукоби између суданске војске и паравојних снага за брзу подршку (РСФ), јавља Ројтерс.

Пуцњаве и експлозије догодиле су се у близини штаба суданске војске, министарства одбране и аеродрома у Картуму, јавља Ал Џазира. Свједок је за Ројтерс рекао да се пуцњава чула у близини штаба суданске војске и Министарства одбране у центру Картума. Извјестилац Ројтерса је навео да су се на различитим мјестима у граду издизали стубови дима и да су војници распоређени по улицама.

До сукоба је данас дошло и у сјеверном суданском граду Мерове, рекли су свједоци. Телевизија “Ал Арабиа” приказала је како се стубови дима дижу код војне базе у том граду.

Свјетски медији јављају да је суданска војска покренула ваздушне нападе на штаб специјалних снага у Картуму, пошто су побуњеничке снаге преузеле контролу над аеродромима у Картуму и Мерову.

Медији извјештавају да су двије особе погинуле када је граната погодила путнички авион на аеродрому у Картуму, а на друштвеним мрежама се појавио и снимак наводно погођеног авиона.

[AGORA] Aeronaves são incendiadas no aeroporto de Cartum, no Sudão, em meio a intensos confrontos entre o exército e forças paramilitares.pic.twitter.com/a1y0xAr0zV

— Mundo News (@Mundo__News) April 15, 2023

Ројтерс пише да се огласила и државна компанија Сауди Арабиан Еирлајнс, која је саопштила да је један од њених авиона Аирбус “доживио несрећу” на суданском аеродрому у Картуму прије планираног поласка у Ријад у суботу, не наводећи даље детаље.

Саудијска Арабија је такође у саопштењу навела да су њени летови за и из Судана суспендовани до даљњег.

Борбе су се прошириле и на сједиште суданске државне телевизије, каже вођа који се накратко појавио у програму. У позадини су се чули пуцњи док је био у етеру, јавила је новинска агенција Ројтерс.

Изнад главног града виђени су борбени авиони.

Сукоби су услиједили након вишедневних тензија између војске и паравојне групе РСФ. Свједок је рекао за Ројтерс да је видио распоређене топове и оклопна возила на улицама. РСФ су саопћиле данас да је војска опколила једну од њихових база и отворила ватру из тешког наоружања.

Војска је саопштила у четвртак да су недавни покрети РСФ били без координације и незаконити. Суданска војска упозорила је у четвртак на ризик од конфронтације након мобилизације паравојне групе, јавила је британска агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана