Рат Американаца и Хута све интензивнији

Танјуг
Рат Американаца и Хута све интензивнији

Америчка ратна морнарица извршила је рано јутрос контраудар на положаје јеменских Хута и оборила 15 беспилотних летјелица (УАВ) које су испалили јеменски побуњеници у области Црвеног мора, саопштено је из америчке Централне војне команде.

Војска је одговарала на напад дроновима великих размјера које су, како је наведено, "терористи Хути које подржава Иран лансирали су у Црвено море и
Аденски залив", наведено је у саопштењу Централне војне команде објављеном на платформи X, преноси Ројтерс.

Истиче се да борбене беспилотне летјелице које лансирају Хути "непосредна пријетња за трговачке бродове, америчку ратну морнарицу и коалиционе бродове у региону".

Америчка војска саопштила је раније данас да је извела контраудар након напада противбродским ракетама са територије Јемена која је под контролом проиранских побуњеника Хута.

"Терористи Хути испалили су двије противбродске балистичке ракете са територије коју контролишу на брод М/В Пропел Фортуне који је у водама Аденског залива пловио под заставом Сингапура", навела је америчка Централна команда у објави на платформи X.

У нападу није било ни повријеђених нити материјалне штете, преноси Ројтерс.

Број убијених у ракетном нападу који су Хути у сриједу извели на теретни брод "True Confidence" у Црвеном мору у близини обала Јемена повећао се на три, док су два члана посаде задобила теже повреде, саопштено је данас из либеријске компаније која је власник брода.

Напади Хута на бродове у Црвеном мору пореметили су глобални комерцијални поморски транспорт и присилили компаније да се преусмјере на дуже и скупље поморске руте око Јужне Африке.

САД и Велика Британија су, као одговор на нападе Хута, у јануару почели да да изводе ударе на њихове положаје у Јемену. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана