Расте напетост на Блиском Истоку: Хезболах испалио 140 ракета на Израел, убрзо стигао одговор

Г.С
Foto: Taнјуг

БЕЈРУТ Либански покрет Хезболах је узвратио након овоседмичних напада на њихове припаднике испаливши 140 ракета на подручје сјеверног Израела.

Израелска војска саопшила је да су ракете пале у три вала у петак послијеподне циљајући мјеста дуж границе с Либаном.

Хезболах је саопштио да је ракетама катјуша гађао неколико мјеста дуж границе, укључујући више база противваздуне одбране, као и стожер израелске оклопне бригаде за који су рекли да су га погодили први пут.

Хезболах је рекао да су ракете биле одмазда за израелске нападе на села и куће у јужном Либану.

Истакли су како су још гађали двије војне локације на Голанској висоравни, укључујући касарну Ал-Улаика, сјеверно од Катзрина и око 20 километара од либанско-палестинске границе, те касарну Yарден.

Израелска војска је потврдила да је око 140 ракета лансирано на сјеверни Израел. Додали су да је протузрачна одбрана пресрела неке од 120 ракета које су лансиране на Голанску висораван, Сафед и подручја Горње Галилеје.

Вођа Хезболаха Хасан Насраллах је у јучер обећао да ће наставити са свакодневним нападима на Израел упркос овоседмичној смртоносној саботажи комуникацијских уређаја његових чланова, коју је описао као „тешки ударац“.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле су данас да су извели „циљани удар“ на пријестоницу Либана, Бејрут.

У овом тренутку нема информација о томе шта су тачно били циљеви, као ни да ли има повријеђених и страдалих.

„У овом тренутку нема промјена у одбрамбеним смерницама Команде Дома фронта. Обавјештаваћемо вас у вези са свим променама“, рекли су из ИДФ-а, мислеćи на безбједносне мјере предострожности које су на снази у самом Израелу.

Медији пишу да је на више објеката у Бејруту причињена огромна материјална штета.

Наводно је у нападу уништено и више возила, а гађан је јужни дио пријестонице, који је упориште Хезболаха. С обзиром на то да је у питању дио града који је веома густо насељен, страхује се да има жртава, међутим, то за сада није потврђено.

Хезболах и Израел размјењују готово свакодневну ватру од 8. октобра, дан након прве паљбе у рату између Израела и Хамаса, али је данашње лансирање снажније од уобичајеног.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана