Расте број жртава жељезничке несреће у Грчкој, жељезничари протестују

Агенције
Несрећа у Грчкој
Foto: Танјуг/АП | Несрећа у Грчкој

АТИНА - Број жртава судара возова код града Лариса порастао је на 43, а 130 људи је повријеђено, а због протеста жељезничара возови данас неће саобраћати у Грчкој.

До несреће је дошло када се путнички воз на линији Атина–Солун сударио с теретним, код града Ларисе, у централној Грчкој.

Спасилачке екипе су и даље на терену и претражују вагоне, јер се страхује да у композицији и даље има повријеђених и страдалих.

Грчки премијер Киријакос Мицотакис најавио је формирање експертске комисије за истрагу судара, док је грчки министар инфраструктуре и транспорта Костас Караманлис поднио оставку. Навео је да «оставку подноси јер је то најмање што може да учини како би одао почаст жртвама».

Ухапшен је шеф жељезничке станице у Лариси, а сматра се сноси највећу одговорност за несрећу.

Предсједник грчких жељезничара Костас Генидунијас поручио је да на релацији Атина–Солун не раде ни семафори, ни показивачи, ни контрола саобраћаја и да се све ради ручно.

-Ако би функционисало, машиновође би видјеле црвени сигнал и возови би се зауставили на 500 метара један од другог - истакао је Генидунијас истичући да су радници више пута због тога протестовали.

У писму од 7. фебруара грчки синдикат жељезничара указао је на бројне проблеме у грчкој жељезници. Навели су да "све док се не предузму заштитне мјере на радним мјестима и безбједан рад и саобраћај возова, незгодама неће бити краја".

Испред сједишта Хеленске жељезнице у Атини око хиљаду демонстраната протестовало је синоћ због судара возова. Дошло је и до сукоба са полицијом.

Возови данас неће саобраћати у Грчкој, након што је Панхеленска федерација жељезничких радника (ПОС) одлучила да ступи у 24-часовни штрајк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана