Расте број жртава терористичког напада у Москви: Најмање 143 убијених, међу њима троје дјеце! (ФОТО)

ГС
Расте број жртава терористичког напада у Москви: Најмање 143 убијених, међу њима троје дјеце! (ФОТО)

Шеф ФСБ Александар Бортников обавијестио је руског предсједника Владимира Путина да је ухапшено 11 осумњичених за терористички напад на концертну салу Крокус у Москви!

12:33 Симоњан: Убијене 143 особе у терористичком нападу

Број жртава напада у концертној дворани код Москве повећан је на 143, рекла је Маргарита Симоњан, директорка "РТ"-а, не наводећи извор информација.

Раније је руски Истражни комитет саопштио да је погинуло 115 људи, док су десетине рањене.

Број погинулих у терористичком чину на концертној сали "Крокус сити" у близини Москве значајно ће порасти, изјавио је гувернер Московске области Андреј Воробјев, додајући да се ради на уклањању рушевина на мјесту напада и да нису сви људи извучени.

"Што се тиче мртвих. Морам одмах да кажем да ће се број жртава значајно повећати", рекао је Воробјев новинарима.

11:27 Нови подаци о жртвама

Руски истражни комитет саопштио је да је број погинулих у терористичком нападу у петак увече у концертној дворани на периферији Москве порастао на најмање 115, укључујући троје дјеце.

Вјерује се да је 121 особа хоспитализована, од којих је око 60, укључујући мали број дјеце, описано као у „озбиљном” или „екстремно озбиљном” стању. До сада је руско министарство здравља објавило идентитете 41 особе за коју се зна да је убијена.

Руска Федерална служба безбједности издала је саопштење у којем потврђује да је ухапсила 11 осумњичених након терористичког напада на “Крокус сити” у петак увече, укључујући четворицу за које каже да су директно учествовали у нападу. Тврди се да су осумњичени покушавали да побјегну на руско-украјинску границу. ФСБ је саопштио да је обавијестио предсједника Владимира Путина о развоју догађаја, пише Блиц.

Водећи политичари оптужили су Украјину да је умијешана у напад, што Кијев негира. Исламска држава је преузела одговорност за напад.

11:06 Расте број жртава

Најмање 93 особе су погинуле када су наоружани нападачи напали препуну концертну салу на периферији Москве, пише Блиц. Више од 140 људи је рањено у Крокус сити холу, саопштила је Федерална служба безбједности ФСБ

САД кажу да подружница Исламске државе стоји иза пуцњаве након што је група преузела одговорност за терористички напад у Москви док Русија није коментарисала ове наводе.

10:34 Становници Москве масовно дају крв за жртве терористичког напада

Становници Москве масовно долазе у Центар за трансфузију крви Гаврилов како би дали крв након терористичког напада на Крокус сити хол, јављају руски медији.

Испред зграде је огроман ред грађана, наводи РИА Новости.

Више од 600 њих дало је крв у првом сату рада Центра, објавило је регионално Министарство здравља на свом Телеграм каналу.

У терористичком нападу у концертној сали Крокус сити Хол синоћ је убијено више од 60, а повријеђено више од 100 људи.

10:07 Нападачи имали контакте у Украјини

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је да је напад у концертној дворани код Москве темељно планиран и да су нападачи покушали да побјегну аутомобилом крећући се према руско-украјинској граници.

ФСБ истиче да се терористи, који су приведени у региону Брјанска, сада пребацују у Москву.

Према подацима ФСБ-а криминалци су имали релевантне контакте на украјинској страни.

У синоћњем нападу исламиста недалеко од Москве убијене су најмање 93 особе, док је око 150 рањено. Међу жртвама има и дјеце.                        

09:44 Нова хапшења

Бортников је нагласио да су ухапшена и четворица терориста који су директно умијешани у терористички напад, преноси РИА новости.

Агенција не наводи више детаља о хапшењу.

Подсјећамо, раније су медији пренијели да је у области села Катсун, округ Карачински, у Брјанској области пронађен аутомобил којим су нападачи побјегли са мјеста догађаја.

По неким информацијама у ауту су била четворица мушкараца, од којих су двојица ухапшена, а двојица су побјегла.

Шеф ФСБ Александар Бортников извијестио је руског предсједника Владимира Путина о привођењу 11 особа, укључујући четворицу терориста који су директно умијешани у терористички напад на Крокус сити хол, саопштио је Кремљ.

Руски медији наводе да је у аутомобилу терориста пронађен пиштољ, муниција за јуришну пушку и пасоши држављана Таџикистана, пише Блиц.

– Двојица осумњичених за које се сматра да су умијешани у синоћњу пуцњаву су ухапшена су након потјере аутомобилом, рекао је руски политичар Александар Кинштајн.

– “Рено” у којем су се возили осумњичени откривен је ноћу на подручју… региона Брјанск – рекао је Кинштајн.

Why were they attempting to escape to Ukraine?

The terrorists' Renault was riddled with bullets, lost a tire, and spun out due to the high speed at which it was traveling.

Nineteen-year-old Muhammadsobir Fayzov attempted to fire back at the security forces in an effort to evade… https://t.co/7qhSa1IgSA pic.twitter.com/hUviVSu16t

— Russian Market (@runews) March 23, 2024

– Аутомобил се није зауставио на захтјев службеника за спровођење закона и покушао је да побјегне. Током потјере зачули су се пуцњи и аутомобил се преврнуо – додао је.

Један је осумњичених приведен на мјесту преврнутог аутомобила, рекао је, док је други побјегао и ухапшен је око 3.50 ујутро по локалном времену.

Руски медији наводе да је у аутомобилу терориста пронађен пиштољ, муниција за јуришну пушку и пасоши држављана Таџикистана.

Подсјетимо, мушкарци у маскирним униформама отворили су синоћ ватру из аутоматског оружја на посјетиоце концерта у близини Москве, према првим информацијама убивши најмање 60 људи, а ранивши 150, укључујући петоро дјеце, у нападу за који је одговорност преузела “Исламска држава”.

9:00 Нађен аутомобил, двојица ухапшених

Поједини руски медији јављају да је пронађен аутомобил којим су терористи побјегли из "Крокус сити хола", након почињеног масакра.

Аутомобил се наводно није зауставио на захтјев снага безбједности у области села Катсун, округ Карачински, у Брјанској области.

Према незваничним тврдњама медија, у возилу су се налазила четири мушкарца, а двојица су ухапшена након што је полиција успјела да их заустави.

Друга двојица су наводно побјегла. У аутомобилу су накнадно пронађени пушка и пиштољ, преноси АТВ.

Званичне потврде за ове информације, иако су медији објавили фотографије аутомобила.

ПРОЧИТАЈТЕ ВИШЕ:

Терористички напад у Москви: Има мртвих, гори дворана (ВИДЕО)

Руски аеродроми и жељезнице подигли ниво безбједности након терористичког напада

У терористичком нападу у Москви најмање 50 мртвих, више од 100 рањених? (УЗНЕМИРУЈУЋИ СНИМЦИ)

Лов на терористе: Руски специјалци ушли у дворану (ВИДЕО)

Отказани масовни скупови у Москви, огласио се и патријарх Кирил

"Исламска држава" преузела одговорност за напад у Москви
Број жртава напада у Москви већи од 60: Терористи у бјекству, огласила се Америка (ВИДЕО)

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана