Расте број злочина десничара у Њемачкој

Tанјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Број злочина мотивисаних неким видом десничарске идеологије порасли су за готово четвртину у Њемачкој у прошлој години, саопштило је данас немачко Министарство спољих послова.

У Немачкој је прошле године забележено укупно 28.945 таквих кривичних дела, што представља пораст од 23,21 одсто у односу на 2022, наводи се у статистичким подацима које је објавило Министарство, преноси Ројтерс.

Највећи број дјела односи се на ''пропагандне прекршаје'', оштећење имовине, увреде, изазивање мржње, принуде, или претње или кршења правила јавног окупљања.

Злочини мотивисани љевичарском идеологијом такође су повећани у односу на 2022. годину, и то за 11,48 одсто, док је прошле године забиљежено укупно 7.777 кривичних дјела.

Према подацима Министарства, насилни злочини мотивисани десним или љевичарским идеологијама порасли су у приближно једнакој мјери у 2023. години - за 8,55 одсто, односно 8,79 одсто.

Министарство је подвукло да је у порасту повећана склоност као политичком насиљу у земљи, дјеломично мотивисаним дискурсом који се помјерио удесно.

Ројтерс подсјећа да је подршка партији крајње деснице Алтернатива за Њемачку порасла у последњих годину дана, и која је према већини истраживања на другом мјесто популарности у земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана