Расте број силовања на крузерима, неамерички држављани незаштићени

Танјуг
Расте број силовања на крузерима, неамерички држављани незаштићени

Број пријављених случајева силовања и сексуалних напада на крузерима достигао је рекордан број, показују статистички подаци америчког Савезног истражног бироа (ФБИ).

У 2023. години пријављен је 131 инцидент, у поређењу са 87 у 2022. години и 101 у 2019. години, прије пандемије короне, пише Њујорк пост.

Експерти упозоравају да је реалан број инцидената вјероватно много већи.

Просјечно, у САД се два од три сексуална напада не пријаве, наводи  национална мрежа "Rape, Abuse & Incest" и додаје да, према закону о безбједности на крузерима из 2010. године, неамерички држављани нису заштићени.

Раније овог мјесеца, швајцарска крузерска компанија "МСЦ крузери" добила је двије тужбе на два брода.

У једној тужби се наводи да је члан посаде силовао путника, а у другој да крузерска линија није успјела да заштити малољетну дјевојчицу од злостављања у купатилу.

"МСЦ крузери" навели су у мејлу да та компанија "није у могућности да коментарише конкретне случајеве".

"Свакако, узимамо за озбиљно сваку оптужбу за напад на нашим бродовима, пријављујемо надлежним службама и помажемо у истрагама", навели су из "МСЦ крузери".ж

Адвокат из савезне државе Флорида Џек Хики, који је поднио обје тужбе, рекао је за Фокс њуз дигитал да крузерске компаније, генерално, раде све што могу да прикрију злодјела, посебно сексуална.

"Крузерске линије су забринуте за свој имиџ. Крстарење треба да буде одмор, позитивно искуство. Желе да што мање сексуалних напада дође до јавности", рекао је Хики.

Служба за безбједност на крузерима затражила је од министарства саобраћаја САД да објави податке о кривичним дјелима на свом сајту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана