Расте број мртвих, ванредно стање у Израелу VIDEO

ГС/Агенције
Foto: АП

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се рано јутрос у јужним и централним деловима Израела након ракетног напада из Појаса Газе. Израелски медији наводе да је погинуло најмање 40 особа, а да је рањено 740 људи. Лидер Хамаса: Ово је дан највеће борбе и посљедњи дан окупације. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручио да је земља у рату.

Палестински званичници: Израел гађао циљеве у Гази, погинуо 161 Палестинац

Израел је гађао циљеве у Гази, одговарајући на ракетне нападе палестинског Хамаса изведене раније данас.
У израелским ваздушним ударима погинуо је 161 Палестинаца, а рањено је око 1.000 људи, саопштили су палестински званичници,

Израелски медији: Погинуло најмање 40 особа, повријеђено више од 740 људи

Израелски медији наводе да је погинуло најмање 40 особа, а да је рањено 740 људи, пренио је Ројтерс.

Саудијска Арабија позвала на прекид насиља између Израелаца и Палестинаца

Министарство спољних послова Саудијске Арабије позвало је на "хитан престанак насиља између Израелаца и Палестинаца", пренела је тамошња државна агенција.

"Пратимо догађаје без преседана између одређених палестинских снага и израелских окупационих снага које су довеле до високог нивоа насиља на више фронтова", наводи се у саопштењу.

Абас: Палестински народ има право да се брани
Палестински председник Махмуд Абас данас је изјавио да палестински народ има право да се брани од "терора насељеника и окупационих снага", цитирала је његове ријечи званична новинска агенција WАFА поводом ракетних напада Хамаса и упада његових милитаната на југ Израела.
Абас је то рекао на ванредном састанку у Рамали којем присуствује већи број високих представника палестинских власти, пренео је Ројтерс.

Број жртава расте, најмање 22 особе убијене од почетка напада Хамаса на Израел

Најмање 22 особе убијене су од почетка јутрошњег масовног напада палестинске милитантне организације Хамас на Израел, саопштила је израелска служба за хитне случајеве Маген Давид Адом, преноси Тајмс оф Израел.

Медији: Хамас заробио више од 35 израелских војника и досељеникa
Палестински екстремистички покрет Хамас заробио је више од 35 изралеских војника и досељеника, јавили су израелски медији на које се позива Ал Арабија извЈештавајући о ракетним нападима и упаду Хамасових бораца у насеља на југу Израела.

Како преноси израелска Решет 13 ТВ, палестински екстремисти држе таоце у Офакиму, на југу Израела, наводи Ројтерс.

Клеверли:Велика Британија ће увијек подржавати право Израела да се брани

Британија "недвосмислено осуђује" данашњи изненадни напад палестинске исламистичке организације Хамас на Израел, саопштио је министар спољних послова Џејмс Клеверли.

"Велика Британија недвосмислено осуђује ужасне нападе Хамаса на израелске цивиле. Велика Британија ће увијек подржавати право Израела да се брани", саопштио је Клеверли у објави на друштвеним мрежама, преноси Ројтерс.

Нетањаху: Ми смо у рату

Премијер Израела Бењамин Нетањаху изјавио је данас, након ракетних напада Хамаса и инфлитрирања његових припадника, да је Израел у рату. 

 "Грађани Израела, ми смо у рату... И ми ћемо побиједити", рекао је Нетањаху у првој изјави након напада Хамаса, преноси Тајмс оф Израел.

Борељ:ЕУ осуђује напад Хамаса на Израел, тероризам и насиље ништа не решавају

Европска унија са великом забринутошћу прати вијести које долазе из Израела и недвосмислено осуђује нападе Хамаса, саопштио је данас високи представник Европске уније за спољну и безбједносну политику Жозеп Борељ.

"Ово ужасно насиље мора одмах престати. Тероризам и насиље ништа не рјешавају. ЕУ изражава солидарност са Израелом у овим тешким тренуцима", написао је Борељ на платформи X (Твитер).

Израел: Покренута операција Гвоздени мачеви против Хамаса у Гази

Израелска војска саопштила је да је покренула операцију „Гвоздени мачеви” као одговор на изненадни јутрошњи напад Хамаса на Израел, у којем је, како преносе израелски медији, најмање пет људи погинуло а 100 рањено. 

Израелске одбрамбене снаге са десетинама борбених авиона изводе нападе на локације које припадају милитантној организацији Хамас у Појасу Газе, наводи се у саопштењу.

Портпарол војске је рекао да је више од 2.200 ракета испаљено на Израел од 6:30 часова јутрос, преноси Тајмс оф Израел.


Галант: Хамас направио озбиљну грешку, Израел ће побиједити
Израелски министар одбране Јоав Галант саопштио је да је терористичка група Хамас направила "озбиљну грешку" када је покренула изненадни напад на Израел ракетним нападима и инфилтрирајуц́и се у градове на граници са појасом Газе.

"Хамас је јутрос направио тешку грешку и започео рат против Државе Израел. Израелски војници  се боре против непријатеља на свим мјестима инфилтрације. Израел ц́е побиједити у овом рату", навео је Галант у изјави која је достављена из његовог кабинета.

Лидер Хамаса: Ово је дан највеће борбе и посљедњи дан окупације

Мохамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајући све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

"Ово је дан највеће борбе и посљедњи дан окупације", рекао је Деиф.

Додао је да је лансирано 5.000 ракета.

"Неће бити примирја док (израелска) агресија и опсада не престану. Нећемо прихватити било каква прелазна рјешења", поручио је командант Хамаса.


Војска Израела: На нашу територију од јутрос испаљено 2.200 ракета

Портпарол војске саопштио је да је више од 2.200 ракета испаљено на Израел од јутрос, а да се израелске снаге на најмање седам локација боре са припадницима Хамаса.

Израелска војска очекује да се позиву који је упућен резервистима одазове на десетине хиљада војника.

Израелски медији: У ракетним нападима погинуло најмање пет особа

Најмање пет људи је погинуло, а бар 100 је повријеђено у ракетним нападима на централне и јужне дијелове Израела, преноси Тајмс оф Израел.

Ракетни напади, како наводе, трају више од три и по сата.

Израел: Проглашено ванредно стање у кругу од 80 километара од појаса Газе

 Министар одбране Израела Јоав Галан прогласио је ванредно стање у кругу од 80 километара од појаса Газе, након што је са те палестинске територије изведен изненадни ракетни напад и организован упад наоружаних нападача на израелску територију.

"Ванредно стање" омогућава војној команди да ограничава окупљања и затвори подручја, које обухвата и градове Тел Авив и Бершиву.
Израелски безбједносни кабинет на највишем нивоу одржац́е састанак у 13 часова по локалном времену, због изненадног напада за који је Хамас преузео одговорност, саопштио је кабинет премијера Бењамина Нетањахуа, преноси Тајмс оф Израел.


Хамас преузео одговорност за напад: Лансирано 5.000 ракета

Организација Хамас прихватила је одговорност за тај напад, каже њен војни командант и позива оружане формације у Либану да се придруже борби против Израела.

Мохамед Деиф, високи војни командант Хамаса, најавио је почетак операције у преносу на Хамасовим медијима, позивајући све Палестинце да се боре, преноси Ројтерс.

"Ово је дан највеће борбе и последњи дан окупације", рекао је Деиф и додао да је лансирано 5.000 ракета.

Војска Израела у стању приправности за рат

Изрелска војска је прогласила приправност за рат и оптужила палестински Хамас, који има власт у Појасу Газе, за овај напад. Војска је саопштила да ће Хамас "сносити последице и одговорност за догађаје“.

"Израелска војска објављује стање приправности за рат. Дошло је до широко распрострањене ракетне ватре на израелску територију из Газе, а терористи су се инфилтрирали на територију Израела кроз различите улазне тачке. Становници на југу и у центру земље морају бити у непосредној близини заштићених подручја, као и оних на периферији Газе и треба да остане у безбједном простору", наводи се у саопштењу војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана