Расмусен: Украјина би требало да буде позвана у НАТО на самиту у јулу

Танјуг
Расмусен: Украјина би требало да буде позвана у НАТО на самиту у јулу

КИЕВ - Позив Кијеву да учествује на самиту НАТО у Вашингтону у јулу може да утре пут миру и лиши подстицаја ''руског диктатора Владимира Путина'' да настави рат против Украјине, изјавио је бивши генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен на заједничком брифингу са шефом кабинета украјинског предсједника Андријем Јермаком у Кијеву, поводом званичног покретања Међународне радне групе за безбједносна питања и евроатлантске интеграције, која би требало да помогне у том процесу.

- Нећу да кријем - по мом мишљењу, позив Украјини требало би да буде упућен већ за самит НАТО у јулу. Свјестан сам да ће то бити контроверзна одлука без преседана ако позовемо земљу која је већ у рату у НАТО  - рекао је Расмусен.

Он је напоменуо да ће скептици дати контрааргумент да ''док траје рат, НАТО не може да упути позив Украјини“, али је то, по његовом мишљењу, веома опасно јер ће ојачати Путинову намеру да настави рат.

- Ово де факто даје Путину право вета и, очигледно, то је неприхватљиво. Зато сматрам да треба да упутимо позив и покажемо да смо искрени када кажемо да ће Украјина ући у Алијансу и поручити Путину: не можете то спријечити, нећемо вам дозволити да побиједите у овом рату, Украјина је саставни део НАТО - истакао је Расмусен, преноси Укринформ.

Расмусен је навео да „Запад не може дозволити Путину да постигне било какав успех у Украјини, јер би то био сигнал остатку свијета“.

-Ако Путин може да заузме Крим, онда ја могу да узмем Тајван. Ово је чињеница - рекао је он.

Бивши генерални секретар НАТО је додао да ће се међународна радна група бавити тиме како тачно искористити позив Украјини за заустављање рата.

- Да бисмо могли да кажемо: позив утире пут миру -  додао је Расмусен.

Јермак и Расмусен су у Кијеву представили Међународну радну групу за безбедносна питања и евроатлантске интеграције Украјине, која би требало да олакша пријем Украјине у НАТО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана