Помоћник Рогозина погинуо у Доњецку

ГС/Агенције
Сукоб у Украјини ушао је у 302. дан
Foto: Агенције | Сукоб у Украјини ушао је у 302. дан

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 302. дан. Предсједник Украјине Володимир Зеленски је у посјету Вашингтону, што је његов први службени пут од почетка рата. Бивши замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин и шеф владе самопроглашене Народне Републике Доњецк Виталиј Коченко повријеђени су када су украјинске снаге у сриједу гранатирале источни град Доњецк, јавиле су руске новинске агенције.

Бербок: Г7 ради на јачању украјинске противваздушне одбране

Група земаља Г7 интензивираће своје напоре у циљу јачања одбране украјинског неба, изјавила је данас њемачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

"Свака ракета коју Украјина скине с неба значи мало мање патње за људе у тој земљи", рекла је министарка, чију је изјаву пренио Ројтерс.

Министарка је поздравила одлуку да се Украјини испоручи систем противваздушне одбране Патриот.

С тим у вези, САД су у уторак најавиле нови пакет помоћи Украјини, који укључује прве пошиљке системе Патриот за противваздушну и противракетну одбрану, пренио је ЦНН.

Овај систем способан да обори крстареће и балистичке ракете кратког домета, као и авионе на знатно већим висинама него што је то могао досадашњи украјински систем противваздушне одбране, поручено је из Стејт департмента.

Помоћник Дуде: Зеленски са Дудом разговарао о посјети САД

Украјински предсједник Володимир Зеленски разговарао је данас са пољским предсједником Анџејем Дудом о својој посјети САД, саопштио је помоћник Дуде Павел Шрот.

Он је, након састанка двојице предсједника, до којег је дошло на повратку Зеленског у Украјину, рекао да су њих двојица разговарали скоро два сата

"Прије свега о посјети Зеленског САД и значају посјете за подршку Украјини, али и о билатералним односима Пољске и Украјине", навео је Шрот за Ројтерс.

Зеленски је претходно објавио да се састао са Дудом на повратку у Украјину након посјете САД.

Он је на Телеграму написао да су у разговору сумирали годину "која је донијела историјске изазове због рата у пуном јеку" и да су размијенили мишљења о стратешким плановима за будућност, билатералним односима и сарадњи на међународном нивоу за 2023. годину.

Зеленски је у сриједу боравио у Вашингтон, гдје се састао са америчким предсједником Џозефом Бајденом и обратио се у Конргесу САД.

 

Бивши директор „Роскосмоса" Дмитриј Рогозин саопштио је да је у гранатирању хотела у Доњецку у којем се он налазио у сриједу увече погинуо његов помоћник.

Рогозин, који је у том инциденту и сам рањен у леђа, обећао је да ће се након опоравка вратити у зону где се изводи специјална војна операција.

Старјешина села Љубимовка у Херсонској области Андреј Штепа погинуо је у експлозији аутомобила, рекао је Спутњику замјеник начелника администрације Нове Каховке Руслан Агајев.

Према ријечима званичника, у погибији старјешине села умјешани су украјински диверзанти, који га је изабрао за мету „због активне грађанске позиције".

Захарова: САД и Украјина не желе мир, већ траже даља непријатељства

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је данас да је разговор америчког и украјинског предсједника Џозефа Бајдена и Володимира Зеленског у Вашингтону доказ да САД и Украјина не траже мир, већ даља непријатељства.

''Да ли сте чули да говоре о преговорима, о било каквој комуникацији са Русијом? Наравно да не'', рекла је Захарова, а преноси ТАСС.

Она је навела да Зеленски и његови савезници говоре о Русији на само један начин.

''Зеленски о нашој земљи говори неотесано, јер он у принципу не уме другачије, а чак ни његови господари се не усуђују да говоре другачије'', рекла је Захарова и додала да ''Зеленски нема шта да каже, и једино што може јесте да буде груб''.

Министар одбране Украјине Алексеј Резников саопштио је да је разговарао телефоном са шефом Пентагона Лојдом Остином, којем је захвалио за „нове могућности у заштити неба".

„Захвалан сам за нови пакет помоћи у области безбједности, посебно за нове могућности заштите нашег неба", написао је Резников на Твитеру.

САД су раније саопштиле да ће издвојити нови велики пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 1,85 милијарди долара, који обухвата и једну батерију ракетног комплекса „Патриот".

Изјава генералног секретара УН Антонија Гутереша о преговорима Русије и Украјине није у његовој надлежности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Власти ДНР очекују испоруку нових система ПВО, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.

Подсјетимо, Пушилин је у уторак замолио руског предсједника Владимира Путина да ојача републику новим ПВО системима имајући у виду интензивно гранатирање са украјинске стране.

Делегације Русије и Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) одржале су консултације у Москви у вези са ситуацијом у Запорошкој нуклеарки и граду Енергодар.

„Стране су детаљно размотриле ситуацију у Запорошкој нуклеарки када је ријеч о поузданости снабдјевања струјом и гријањем Енергодара и подручја нукеларке", наводи се у саопштењу.

Једна од тема била је и мисија експерата ИАЕА у нуклеарки и питање зоне безбедности. Констатована је блискост ставова у вези са потребом успостављања те зоне.

Руску страну предводио је директор „Росатома" Алексеј Лихачов а ИАЕА генерални секретар организације Рафаел Гроси.

Америка наставља политику де факто и посредне борбе против Русије до последњег Украјинца, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући посјету предсједника Украјине Владимира Зеленског Вашингтону.

Зеленски је у сриједу допутовао у Вашингтон, у којем је разговарао с предсједником САД Џозефом Бајденом и наступио пред Конгресом САД.

Он је изјавио да не зна како изгледа „праведан мир" с Русијом, али да је увјерен да су искључени компромиси у вези с територијом и суверенитетом.

Марјинка ће ускоро бити ослобођена, у току су борбе за преостале дијелове града, у којима противник пружа отпор и покушава да се утврди у стамбеним објектима, рекао је за Спутњик вршилац дужности лидера Доњецке Народне Републике Денис Пушилин.

„Одреди у Марјинки напредују, тамо је већ у току борба за ослобађање преосталих дијелова града. Противник пружа отпор, покушава да се држи за сваки објекат. Судећи по свему, имају такво наређење", рекао је Пушилин.

Према његовим ријечима, противник не обраћа пажњу на губитке и наставља да шаље резерве на положаје.

„Ипак, за нас је важно сваких 50 до 100 метара, на којима свакодневно напредују наши одреди, због тога ћемо ускоро видјети да је Марјинка потпуно ослобођена и да имамо излаз ка следећем правцу, а то је Красногоровка", навео је Пушилин.

У Кијеву и Кијевској области објављена је узбуна за ваздушну опасност, саопштиле су локалне власти.

Захарова: Јапан кренуо путем невиђеног јачања војне моћи

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оцијенила је данас да је Јапан кренуо путем невиђеног јачања војне моćи, укључујуćи стицање потенцијала за напад.

Захарова је на овај начин реаговала на план одбране вриједан 320 милијарди долара који је прошле недјеље најавио јапански премијер Фумио Кишида, пренио је Ројтерс.

Како је рекла, план показује отворено одбацивање Кишидине администрације мирног развоја земље и повратак "на пут необуздане милитаризације која би неизбјежно изазвала нове безбједносне изазове и довела до повеćања тензија у азијско-пацифичком региону".

Кишидин план одбране удвостручиће издатке за одбрану на око два одсто бруто домаćег производа током пет година и учинити Јапан треćом земљом која највише троши на војску, послије Сједињених Америчких Држава и Кине, наводи Ројтерс.

Украјинске снаге смањиле су у последње вријеме број напада на Запорошку нуклеарну електрану, изјавио је в.д. губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.

„Они мање гађају, али то није заслуга Гросија, то је заслуга наших оружаних снага", рекао је Балицки за „Први канал".

Према његовим ријечима, само сила може натјерати непријатеља да се заустави.

Балицки је додао да ИАЕА није у стању да ријеши питања окончања гранатирања украјинских трупа Запорошке нуклеарке.

„Полагали смо велике наде у мисију ИАЕА. Данас из свих процеса који су се одиграли за ово вријеме, посјета, разговора, дискусија, говора у УН, схватамо да ИАЕА није у стању и нема довољно овлашћења да рјешава питања грађања цивила, цивилних објеката и нуклеарних објеката. Они немају те могућности, а све остало је лажни сјај, којем већ одавно не вјерујемо", рекао је Балицки.

Према његовим ријечима, сада је неопходно искористити све полуге како би се осигурала безбједност у раду Запорошке нуклеарке.

Директор ИАЕА Рафаел Гроси одржаће данас консултације у Москви и састати се са шефом „Росатома" Алексејем Лихачовим.

Украјинске снаге смањиле су у последње време број напада на Запорошку нуклеарну електрану, изјавио је в.д. губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.

„Они мање гађају, али то није заслуга Гросија, то је заслуга наших оружаних снага", рекао је Балицки за „Први канал".

Према његовим ријечима, само сила може натерати непријатеља да се заустави.

Балицки је додао да ИАЕА није у стању да реши питања окончања гранатирања украјинских трупа Запорошке нуклеарке.

„Полагали смо велике наде у мисију ИАЕА. Данас из свих процеса који су се одиграли за ово вријеме, посјета, разговора, дискусија, говора у УН, схватамо да ИАЕА није у стању и нема довољно овлашћења да рјешава питања грађања цивила, цивилних објеката и нуклеарних објеката. Они немају те могућности, а све остало је лажни сјај, којем већ одавно не вјерујемо", рекао је Балицки.

Према његовим ријечима, сада је неопходно искористити све полуге како би се осигурала безбједност у раду Запорошке нуклеарке.
Директор ИАЕА Рафаел Гроси одржаће данас консултације у Москви и састати се са шефом „Росатома" Алексејем Лихачовим.

Рогозин: Процурила информација о мјесту састанка

Бивши директор Рускосмоса Дмитриј Рогозин, који је рањен у нападу украјинске војске у Доњецку, изјавио је да му је изнад десне лопатице ушао метални фрагмент димензија три пута четири милиметра и да му предстоји операција.

Рогозин сматра да је процурила информација о мјесту гдје је имао састанак са уским кругом људи у Доњецку.

Он је на свом “Телеграм” каналу написао да је синоћ имао радни састанак са уским кругом људи у мирном окружењу, да су у том хотелу живјели посљедњих мјесеци и да противник ниједном до тада није гранатирао то мјесто.

-Неко је открио ту информацију и око 19.45 часова било је неколико високопрецизних погодака, при том и мјесто гдје смо се ми налазили. Гађали су калибром 120 или 155 милиметара. Истрага ће утврдити гдје и ко - истакао је Рогозин.

Додао је да је са њим повријеђено још неколико његових блиских људи.

Антонов: Провокативне акције САД неизбјежно ће довести до ескалације у Украјини

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов изјавио је данас, коментаришући посјету украјинског предсједника Володимира Зеленског Вашингтону, да ће провокативне акције САД неизбјежно довести до ескалације, чије посљедице могу бити непредвидиве.

-Упркос нашим упозорењима, систем ПВО „Патриот” биће послат у Кијев. Међутим, земља нема стручњаке за рад са њима. Да ли ће то бити амерички специјалисти или грађани друге земље НАТО? Не схватају да наша војска систематски уништава западно оружје. Мислим да сви савршено разумију какву судбину може да дочека особље које попуњава ове комплексе на територији Украјине - рекао је Антонов, а пренијела агенција ТАСС.

Истакао је да је Русија више пута апеловала на коришћење, како је рекао, здравог разума на свим нивоима.

Антонов је нагласио да америчка администрација баца велике ресурсе и могућности на сулуду идеју “побједе над Русима на бојном пољу”.

Како је рекао, током посјете Зеленског САД, суштински је најављено да посреднички рат против Русије треба да се настави, до “пуне побједе над њом”.

Антонов је такође оцијенио да посјета украјинског предсједника САД доказује да су помирљиве изјаве Вашингтона да не жели конфронтацију са Русијом, само празне ријечи.

-Путовање шефа кијевског режима у Вашингтон у холивудском стилу потврдило је да су помирљиве изјаве администрације о непостојању намјере да започне конфронтацију са Русијом само празне ријечи. Оно што је у суштини најављивано уз аплаузе и саркастичне осмијехе, јесте потреба да се настави прокси рат против наше земље. До потпуне побједе над нама - рекао је Антонов.

Додао је и да ће Русија инсистирати на учешћу у “свеобухватној и транспарентној” истрази о саботажи на гасоводима Сјеверни ток 1 и 2 .

У Украјини рањен Дмитриј Рогозин

Бивши замјеник руског премијера Дмитриј Рогозин и шеф владе самопроглашене Народне Републике Доњецк Виталиј Коченко повријеђени су када су украјинске снаге у сриједу гранатирале источни град Доњецк, јавиле су руске новинске агенције.

Доњецк, који контролирају промосковске трупе, налази се у индустријској регији Донбас, епицентру жестоких борби између Русије и Украјине.

Један од повријеђених је Рогозин, бивши замјеник руског премијера који војно савјетује двије регије у Украјини које Москва сматра својима, речено је новинској агенцији Тасс. Његов живот није у опасности.

- На периферији Доњецка гранатиран је хотел у којем је посљедњих мјесеци живјела група војних савјетника, укључујући Дмитрија Рогозина. Сам Дмитриј Рогозин је рањен у леђа, хоспитализован је. Нема пријетње по његово здравље. Лица у његовој пратњи су такође задобила повреде различите тежине - рекао је он.

Према његовим ријечима, удари су изведени прецизно навођеном муницијом, вјероватно са самоходне артиљеријске јединице Цезар калибра 155 мм, преносе РИА новости.

Такођр је повријеђен Виталиј Коченко, шеф владе самопроглашене Народне Републике Доњецк, рекао је његов секретар за медије руским новинским агенцијама.

Руски парламентарац који је такођер био у хотелу сугерисао је да су нападачи дјеловали на основу дојаве.

Зеленски :Улог овог рата је већи од судбине Украјине

У оквиру посјете Вашингтону предсједник Украјине Володимир Зеленски говорио је на заједничкој сједници оба дома Конгреса САД, гдје је захвалио америчким званичницима и народу на подршци његовој земљи.

-Привилегија је што сам овде - рекао је на почетку обраћања Зеленски, којег су чланови Конгреса дочекали громогласним аплаузом, преноси Глас Америке.

Говорећи о рату Украјине и Русије, Зеленски је навео да су улози у том конфликту много већи од судбине Украјине, додајући да је реч о тесту за демократију широм свијета.

-Ова битка не може бити замрзнута или одложена, не може се игнорисати. Ова борба ће дефинисати свијет у којем ће живјети наша дјеца и унуци - рекао је Зеленски.

Он је говорио о томе да је руска војска надмоћнија по количини опреме, али да се Украјина одупире, уз напомену да је америчка подршка кључна у томе.

Додао је да се нада да ће Конгрес наставити да помаже Украјини и у наредној години, означивши је као тачку преокрета.

-Америчка помоћ није милостиња. То је инвестиција у глобалну безбејдност - рекао је Зеленски.

САД су у протеклих годину Украјини послале милијарде долара војне и економске помоћи, укључујући и артиљерију.

Чланови Конгреса ове седмице одлучују о потрошњи у актуелној фискалној години , а ријеч је о свеобухватном законском пакету у којем је око 45 милијарди долара намијењено Украјини.

Зеленски је Конгресу поклонио заставу своје земље коју су му приликом недавне посете поклонили и потписали војници града Бахмута.

Од предсједавајуће Представничког дома Ненси Пелоси заузврат је добио америчку заставу која је у сриједу била постављена на Капитол.

-Побиједићемо јер смо уједињени. Украјина, Америка и читав слободни свијет - завршио је Зеленски обраћање Конгресу САД.

Бајден: Путин нема намјеру да оконча окрутни рат

Предсједник САД Џозеф Бајден рекао је да руски предсједник Владимир Путин „нема намјеру да заустави окрутни рат који води против Украјине” и додао да је „нечувено што Русија гађа сиротишта и школе у ​​Украјини“.

-Изузетно је важно да вас амерички грађани и свијет чују јер рат траје три стотине дана. Народ Украјине и ваше лидерство су инспирација - рекао је амерички предсједник на заједничкој конференцији за штампу са украјинским предсједником Володимиром Зеленским организованој након њиховог састанка у Бијелој кући, преноси Ројтерс.

Бајден је додао да сматра да „Зеленски отворено тежи праведном миру како би се окончао рат у Украјини, али да Путин није показао никакве знаке да жели да оконча сукоб“.

-Уочи Нове године потребно је да се чује глас о вашој несаломивој одлучности и одговору против агресије. Смислено је разговарати очи у очи, јер је лидерство кроз страшну кризу инспирисало украјински народ као што сте и ви учинили - рекао је Бајден .

Бајден је претходно током разговора са Зеленским у Бијелој кући оптужио председника Русије Владимира Путина да појачава нападе на цивиле и користи зиму као оружје и поручио да ће „САД подржати Украјину у борби за праведан мир“.

Зеленски је рекао да је допутовао у Вашингтон како би ахвалио САД на помоћи у рату против Русије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана