Ранији одлазак у пензију у Енглеској све више резервисан само за богате

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Ранији одлазак у пензију у Енглеској све је више резервисан за богате, јер су мање имућни или приморани да наставе да раде како би саставили крај с крајем или напуштају тржиште рада због лошег здравља, показују истраживања.

Британски Институт за фискалне студије (ИФС) утврдио је да је дошло до значајне промјене у обрасцима запошљавања за оне у 50-им и 60-им годинама, при чему је богатство кључни фактор у одређивању да ли се људи одлучују да престану са радом, преноси Гардијан.

Студија ИФС-а показала је да је у периоду 2002-2003. богатство мало утицало на то да ли се људи од 55 до 64 године раније пензионишу.

У том периоду је 20 одсто у најсиромашнијој петини те старосне групе људи, превремено добровољно отишло у пензију, у поређењу са 28 одсто у најбогатијој петини.

Међутим, у периоду 2018-19, само седам одсто из најсиромашније петине се пензионисало раније, у односу на 24 одсто из најбогатије петине.

Многи од најсиромашнијих су били без посла из здравствених разлога, а 39 одсто из најсиромашније петине током 2018-19. није било радно ангажовано, али није се ни пензионисало.

Већина је пријављена као трајно болесна или инвалидна или, у мањој мјери, да брине о породици, саопштио је ИФС.

Повећање запослености у тој старосној групи током овог периода било је највеће међу онима са просјечним нивоом богатства.

„Пошто неки у касним 50-им и раним 60-им годинама достигну висок ниво богатства, они користе шансу да се раније пензионишу. Насупрот томе, најсиромашнији у овој старосној групи често престају да раде из других разлога, пре свега због лошег здравља или у  дужем периоду користе помоћ државе", саопштио је помоћник директора у ИФС-у и аутор извјештаја Џонатан Криб.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана