Раковић: Русија реинтегрисала 20 одсто територије Украјине и неће стати

Срна
Foto: Медија центар Београд

БЕОГРАД- Историчар Александар Раковић оцијенио је за СРНУ да су досадашњи резултати руске специјалне војне операције такви да је 20 одсто територије некадашње Украјине ослобођено, те да је Русија вратила и реинтегрисала те своје просторе и да неће стати.

Раковић је указао да 20 одсто територије није мало, посебно ако се има у виду да је Украјина била највећа европска земља.

"Русија је највећа евроазијска и светска земља, а Украјина је највећа европска земља и 20 одсто није уопште мало. То су огромна пространства, које је Русија реинтегрисала у свој простор", изјавио је Раковић, поводом годишњице од почетка руске специјалне војне операције у Украјини.

Он је навео да се операција наставља и истакао да је увјерен да ће се завршити руском побједом, да ће бити реинтегрисани простори читаве Новорусије од Харкова до Одесе, те да ће Русија изаћи на Дунав и постати подунавска земља, исто као и Србија.

Када је ријеч о Кијеву и Чернигову и средишњој Украјини, Раковић вјерује да ће и ти некада централни дијелови и фундаменти Кијевске Русије и руског идентитета, такође, бити реинтегрисани у руску државу.

"Не знам како ће Русија то да уради, али када су кренули, они сада више неће стати и ићи ће до тога да се и делови некадашње Новорусије и срж Кијевске Русије реинтегришу поново у руску државу", процјењује Раковић.

Што се тиче упумпавања оружја у Украјину од Запада, Раковић је навео да то западне земље више неће моћи чинити јер га више немају у довољној мјери.

"Они више оружја немају у довољној мјери да би могли да га упумпавају. То је неко храбрење Украјине, односно кијевског режима да се бори до последњег Украјинца", рекао је он.

Раковић истиче да би боље било и за њих, и за све, да се овај рат одмах заврши, јер онда би Украјина имала више шанси да опстане као држава.

"Што се рат више буде настављао, то су шансе Запада и украјинског режима мање", рекао је Раковић.

Али, додао је он, као што се чуло из недавно говора америчког предсједника Џозефа Бајдена, Запад неће стати у том "угуравању" Украјине у овај сукоб.

"Према томе, онда ће се то све завршити тоталним поразом и Запад неће знати шта их је снашло, када у једном моменту и Новорусија и централни делови Кијевске Русије буду део Руске Федерације, односно садашње Русије", оцијенио је Раковић.

Руска специјална војна операција у Украјини почела је 24. фебруара 2022. године. Почетак операције објавио је руски предсједник Владимир Путин, који је истакао да ће Москва тежити "демилитаризацији и денацификацији" Украјине, те позвао украјинске војнике да одложе оружје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана