Раиси наредио да се што прије ријеше случајеви тровања ученица широм Ирана

Танјуг
Раиси наредио да се што прије ријеше случајеви тровања ученица широм Ирана

ТЕХЕРАН - Предсједник Ирана Ебрахим Раиси данас је издао наређење да се што прије ријеше случајеви тровања ученица широм земље, наглашавајући да је нова непријатељска завјера "нехуман злочин".

 

Говорећи на састанку државног врха, ирански предсједник се осврнуо на извештај министра обавјештајних служби и истраживања о тровању броја ученика у различитим иранским градовима, пренијела је ИРНА.

-Ово је нова завјера непријатеља усмерена да застраши ученике, нашу драгу дјецу, као и њихове родитеље, и то је врло нехуман злочин - поручио је Раиси.

Он је нагласио да је потребно истјерати ствари до краја и објављивати вијести тачно и на вријеме, а потом је и поручио надлежним установама да умање бригу људи у земљи.

-Овај потез је само још један у низу непријатељских завејра уперених ка креирању тензија у иранском друштву, узнемиравању јавног мњења и застрашивању младих у нашој земљи. То се мора открити и са тиме се мора озбиљно позабавити - додао је Раиси.

Случајеви масовног тровања ученица у школама у Ирану од 30. новембра 2022. године све више привлаче пажњу јавности.

Више од хиљаду ученица отровано је у протеклих 100 дана у неколико иранских покрајина.

Посљдњи случај забиљежен је у граду Орумијеху, гдје је неколико стотина ученица отровано у интернату, наведено је у извјештају агенције ИРНА, који је данас пренијела Анадолија.

Како наводи иранска новинска агенција, многе ученице од њих 450, колико их борави у дому, отроване су гасом чији садржај још није утврђен.

Укупно 29 ученица је задржано на лијечењу у различитим болницама у граду, док су остале на кућном лијечењу.

Техерански јавни тужилац Али Салехи објавио је у четвртак формирање посебног одјељења за праћење овог случаја, упозоравајући да ће се починиоци суочити са строгим казнама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана