Радници "Боинга" ступају у штрајк

Срна
Радници "Боинга" ступају у штрајк

Радници "Боингове" фабрике на западној обали Сједињених Држава ступиће у штрајк након што је 96 одсто запослених гласало за обуставу рада.

Тиме се зауставља производња у компанији која продаје највише авиона у свијету. "Боинг" је суочен са кашњењима у производњи и растом дуга.

Први штрајк радника од 2008. почеће у поноћ по пацифичком времену, само неколико седмица након што је нови извршни директор Кели Ортберг постављен у августу с циљем да поврати повјерење путника након што је у јануару отпао панел на вратима са готово новог "737 МАКС" током лета.

Око 30.000 радника који производе "737 МАКС" и друге авионе у областима Сијетла и Портланда гласало је за нови колективни уговор након 16 година.

Међу члановима Међународног удружења машиниста и ваздухопловних радника 96 одсто је гласало за штрајк и 94,6 за одбијање споразума са компанијом.

- Овдје је ријеч о поштовању, о суочавању са прошлошћу и о борби за нашу будућност - рекао је Џон Холден, који је предводио преговоре у име синдиката, прије него што је објавио резултате гласања.

"Боинг" за сада није одговорио на захтјев за коментар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана