Рације у канцеларијама Европског парламента: Запослени промовисали “руско мијешање”

Срна
Foto: РТЕ.ие

БРИСЕЛ - Полиција је извршила рације у канцеларијама Европског парламента у Бриселу и Стразбуру, под сумњом да је неко од запослених помогао промовисање онога што су белгијски државни тужиоци описали као “руско мијешање”, јавили су белгијски медији.

“Претреси су дио случаја мијешања, пасивне корупције и учествовања у криминалној организацији у вези са назнакама руског мијешања”, наводи се у саопштењу Тужилаштва Белгије које је цитирало више белгијских медија.

Правосудни органи у Белгији сумњају да је од појединих чланова Европског парламента затражено да у замјену за новац “промовишу руску пропаганду”, преко интернет странице “Глас Европе”, коју је ЕУ прошле седмице оптужио за “форсирање протруских наратива”.

Осумњичено лице, које су белгијски тужиоци описали као “колаборатора”, играло је значајну улогу у наводној шеми за промовисање руских интереса. Полиција је претресла и кућу осумњиченог.

Белгијски јавни медијски сервис РТБФ позвао се на извор близак истрази који је рекао да је лице које је под истрагом асистент члана Европског парламента Марсела де Графа из странке Холандски форум за демократију и бивши асистент Максимилијана Краха из њемачке странке Алтернатива за Њемачку.

Белгијски премијер Александер де Кро саопштио је прошлог мјесеца да су федерални тужиоци отворили истрагу о наводном руском мијешању у рад Европског парламента пред изборе ЕУ заказане са јун.

У Бриселу страхују да би се на гласању у Стразбур могли довести “додатни критичари рада ЕУ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана