Путник из авиона "ухватио" почетак иранског напада на Израел (ВИДЕО)

ГС
Foto: Танјуг/АП

ТЕЛ АВИВ- Иран је у уторак увече напао Израел са 180 пројектила, од којих су већина наводно биле хиперсоничне ракете Фатах, које су употребљене први пут. Тренутак лансирања ракета ухватио је путник комерцијалног лета, будући да Иран није затворио свој ваздушни простор.

На снимку се јавно види како пројектили полијећу са локација које се налазе одмах уз ирански град Шираз, пише Антена Обсерватор.

Путник је, како се наводи у опису објаве на којој је снимак, успио да забиљежи овај тренутак зато што Иран није затворио свој ваздушни простор за цивилне летове прије напада, па се летјелица нашла на небу изнад Шираза баш у тренуцима када су ракете полетјеле.

Одлука да се ваздушни простор не затвори прије напада могла је да доведе до трагедије, наводи се у објави.

Иначе, ове ракете су прешле раздаљину између Ирана и Израела за отприлике 15 минута, летећи на много већим висинама него други пројектили, што их чини тежим за пресретање. 

Такође, пројектили Фатах имају много већи домет и погађају циљеве великом брзином.

Passenger from civilian aircraft recording Iranian ballistic missile launches near Shiraz last night.

Note that there were NO Iranian NOTAM alerts to close airspace before the launches on Israel, which may have resulted in disaster. pic.twitter.com/gfDulwUgcJ

— Clash Report (@clashreport) October 2, 2024

Иран је саопштио да су циљеви напада биле три израелске војне базе и друге војне инсталације, без гађања цивилних циљева.

Иранци су затражили од САД да се не укључује у сукоб и пренијели европским државама да не желе ескалацију, али да се неће повући ако дође до опасности од великог рата.

С друге стране, Израел је најавио да већ припрема "одговор" на напад од уторка увече, а главне мете биће иранске нафтне инсталације. Такође, Израел интензивира копнене операције у Либану и повећава борбени капацитет на граници, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана