Путнички авион Сјеверне Кореје у Пекингу, Пјонгјанг се отвара послије ковид ограничења

Танјуг
Путнички авион Сјеверне Кореје у Пекингу, Пјонгјанг се отвара послије ковид ограничења

ПЕКИНГ- Сјевернокорејски комерцијални путнички авион полетио је данас из Пекинга што је сигнал да званични Пјонгјанг поново отвара државне границе након скоро три године строгих ограничења уведених због пандемије ковида-19.

АП наводи да је путнички млазни авион руске производње Тупољев Ту-204, капацитета 210 путника у власништву севернокорејске авиокомпаније Аир Корyо, јутрос слетио у кинеску престоницу, а снимљен је и како полеће за Пјонгјанг са аеродрома у Пекингу нешто послије 13.30 по локалном времену.

"Кина је одобрила редовне летове сјевернокорејској авиокомпанији Аир Корyо на линији Пјонгјанг-Пекинг-Пјонгјанг као и на другим путничким линијама у складу са процедурама. Конкретни лет подлеже овлашћењима која има севернокорејска авио-компанија у складу са одобрењем надлежне кинеске службе", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин.

Кина је најближи дипломатски савезник Сјеверне Кореје и кључни извор помоћи у храни и гориву за севернокорејску економију оптерећену природним катастрофама и лошим управљањем.

Лет сјевернокорејског путничког авиона је обављен након састанка између америчког предсједника Џозефа Бајдена и лидера Јапана и Јужне Кореје, који су у петак разговарали на трипартитном самиту у Кемп Дејвиду, недалеко од Вашингтона и сагласили да прошире безбједносне и економске везе.

Предсједнк Бајден и званичници САД, Јужне Кореје и Јапана, тврде да самит у Кемп Дејвиду "није био посвећен Кини" већ је био фокусиран на шира безбједносна питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана