Путин званично изнио руске услове за мир с Украјином: Ако то испуне одмах заустављамо рат

Агенције
Путин званично изнио руске услове за мир с Украјином: Ако то испуне одмах заустављамо рат

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да ће Русија ући у мировне преговоре уколико Украјина одустане од амбиције да постане чланица НАТО и повуче своје снаге из четири украјинска региона на које Москва полаже право.

Путин је рекао да је Русија спремна да гарантује безбједно повлачење украјинских јединица.

Руски предсједник је говорио у Министарству спољних послова уочи самита у Швајцарској на којем би више од 90 земаља и организација требали да разговарају о могућем путу ка миру у Украјини.

Русија није позвана на овај самит за који је навела да је губљење времена.

Русија тренутно контролише готово петину украјинске територије, а Кијев сматра да се мир може заснивати само на потпуном повлачењу руских снага и обнављању украјинског територијалног интегритета.

Путин је изјавио је да је Вашингтон одговоран за уништење стратешке стабилности у свијету и да опасност за Европу не долази од Русије, већ од њене потпуне зависности од Сједињених Држава.

„САД гурају Европу у хаос, лишавају је права да постоји као субјекат на међународној сцени и лишавају је њеног културног идентитета“, рекао је Путин и додао да су односи Русије и ЕУ деградирали, али не кривицом Москве.

Он је указао да је антируска кампања праћена измишљотинама да се Русија спрема да нападне Европу.

„Сви схватамо да је то апсолутна глупост. Ако Европа жели да остане један од свјетских центара, потребно је да буде у добрим односима са Русијом. Москва је спремна за то“, рекао је Путин у обраћању руководству Министарства спољних послова Руске Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана