Путин: Вагнер у правном смислу не постоји

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да приватна војна компанија Вагнер у правном смислу не постоји јер у Русији не постоји закон о приватним војним организацијама.

"Вагнер не постоји. Не постоји закон о приватним војним организацијама. Он једноставно не постоји", рекао је Путин за Комерсант.

"Група постоји, али правно не постоји", прецизирао је Путин и истакао да је на руској влади и парламенту да разговарају о правном оквиру за приватне војне формације.

Навео је да припадницима Вагнера понудио да наставе да служе заједно, под командом команданта који им је командовао посљедњих 16 мјесеци.

"Сви су могли да се окупе на једном мјесту и да наставе да служе“, рекао је Владимир Путин. „И ништа се за њих не би промијенило. Водила би их иста особа која је све време била њихов прави командант", навео је Путин.

Он је додао да је то једна од неколико понуда које је изнио на састанку са оснивачем Вагнера Јевгенијем Пригожином и око 35 бораца Вагнера крајем прошлог мјесеца, који је одржан пет дана након што је Вагнер покренуо неуспјешну побуну против војног врха Русије.

"Многи су климнули главом када сам ово рекао", рекао је Путин и додао да се Пригожин није сагласио са тим.

"Пригожин, који је сједио напред и није то видио, рекао је: Не, момци се не слажу са том одлуком", навео је Путин.

Он је навео да не постоји могућност да Вагнер настави да постоји у садашњем облику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана