Путин: Украјинска контраофанзива пропала, није дала никакве резултате

ГС/Агенције
Путин: Украјинска контраофанзива пропала, није дала никакве резултате

МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјин траје 566. дана. Украјинске снаге извеле су напад дроновима на град Енергодар у близини нуклеарне електране у Запорожју, рекао је шеф руске државне корпорације Росатом Алексеј Лихачов. Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена близу је одлуке да одобри испоруку ракета већег домета са касетним бомбама у Украјину, преноси Ројтерс позивајући се на изјаве америчких званичника.

Власти Шведске ће тражити разматрање слања авиона Кијеву

Влада Шведске затражиће од Оружаних снага да истраже потенцијал за слање војних авиона “грипен” Украјини, јавио је Шведски државни радио (СР), позивајући се на неименоване изворе.

У извјештају се наводи да власти, прије свега, желе да знају на који ће начин потенцијална испорука утицати на одбрамбене капацитете Шведске и колико брзо Стокхолм може да добије нове авионе.

СР јавља да би Влада могла да преда захтјев војсци у четвртак, 14. септембра, како би се званично размотрило то питање.

Шведски државни радио додаје да је Украјина изразила наду да ће добити једну ескадрилу од између 16 и 18 шведских авиона.

Путин: Украјинска контраофанзива пропала, није дала никакве резултате

Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да мисли да би Украјина могла да буде спремна за разговоре о миру тек када јој понестане ресурса, али да ће Кијев искористити потенцијални прекид непријатељстава да се поново наоружа.

Говорећи на форуму у руском граду Владивостоку на далеком истоку, Путин је поновио своју тврдњу да је актуелна контраофанзива Украјине пропала, тврдећи да није дала "никакве резултате", преноси РИА Новости. Он је говорио и о губицима Оружаних снага Украјине од почетка контраофанзиве и изнио тврдњу да они износе 71 хиљада војника. Такође је навео да је украјинска војска изгубила 543 тенка и 18.000 оклопних возила. Путин тврди и да се насилна мобилизација одвија у таласима у Украјини.

Папин изасланик у Кини као дио дипломатских напора за окончање рата у Украјини

Папин изасланик кардинал Матео Зупи путује данас у Пекинг, у дипломатску мисију која има циљ да помогне окончању рата у Украјини, преноси Ројтерс позивајући се на италијанске медије.

Кардинал Зупи ће се вјероватно у сриједу састати са "највишим државним руководством", укључујући премијера Кине Ли Ћјанга, пише римски лист "Република".

Изасланик папе Фрање је већ посјетио Кијев и Москву у јуну и путовао у Вашингтон сљедећег мјесеца, као дио напора Ватикана да се постигне мировни споразум између Украјине и Русије.

Росатом: Украјина извршила напад дроновима у близини нуклеарке у Запорожју

-Украјинске снаге извеле су напад дроновима на град Енергодар у близини нуклеарне електране у Запорожју - рекао је шеф руске државне корпорације Росатом Алексеј Лихачов.

Лихачов је навео да је у понедjељак лансирано шест украјинских дронова на Енергодар и да их је све уништила руска противваздушна одбрана.

-Нападнути су градски парк, Дом културе "Савременик" и канцеларија Јединствене Русије - истакао је Лихачов, оцjењујући да је очигледно да је то одговор на гласање становника Енергодара на локалним изборима, преносе РИА Новости.

Према његовим ријечима, у току једног дана гласања на локалним изборима од 8. до 10. септембра, странка Јединствена Русија добила је 86 одсто гласова бирача у Енергодару.

Запорошка нуклеарна електрана налази се на лијевој обали Дњепра у близини града Енергодара.

То је највећа нуклеарна електрана у Европи, а од октобра 2022. године нуклеарка се налази под контролом Руске Федерације.

САД разматрају да испоруче Украјини ракете већег домета са касетним бомбама

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена близу је одлуке да одобри испоруку ракета већег домета са касетним бомбама у Украјину, "дајући Кијеву могућност да нанесе значајну штету дубље унутар територије коју је окупирала Русија", преноси Ројтерс позивајући се на изјаве америчких званичника.

Након што су посљедњих мјесеци видјеле успјех касетне муниције испоручене у артиљеријским мецима калибра 155 мм, САД разматрају испоруку једног или оба војна тактичка ракетна система (ATACMS) који могу да лете до 306 километара, или вођени ракетни систем са вишеструким лансирањем (GMLRS) ракете домета 75 километара са касетним бомбама, изјавила су три америчка званичника.

Ако буде одобрена, било која опција би била доступна за брзу испоруку Кијеву, наводи британска агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана