Путин: Украјинска контраофанзива је потпуно пропала

ГС/Агенције
Путин: Украјинска контраофанзива је потпуно пропала

Рат у Украјини ушао је у 598. дан. Настављају се борбе на истоку и југу земље. Изнад Курске и Белгородске области током ноћи је оборено 27 украјинских беспилотних летелица, саопштило је Министарство одбране Русије. Руске снаге су извеле нападе из ваздуха на Херсон, а гађана је област у близини критичног инфраструктурног објекта, саопштила је локална власт. Председник Русије Владимир Путин тврди да је украјинска контраофанзива у потпуности пропала и каже да се дуж цијеле линије контакта тренутно дешава "активна одбрана".

Градске власти: Руси гађали Херсон из ваздуха, дијелови града без струје и воде

Русија је извела нападе из ваздуха на Херсон, а гађана је област у близини критичног инфраструктурног објекта, саопштио је данас начелник градске управе Роман Мрочко.

Навео је да су руске снаге у размаку од 30 минута извеле ваздушне нападе авионима СУ-34, у зони критичног инфраструктурног објекта у Херсону, преноси агенција Униан.

Претходно су градске власти саопштиле да је у Херсону дошло до јаке експлозије, због чега поједини делови града немају струју и воду.

Украјинска контраофанзива је потпуно пропала

"Када је ријеч о контраофанзиви, која се наводно одуговлачи - она је потпуно пропала. Знамо да у појединим областима борбених дејстава противничка страна припрема нове активне офанзивне операције. То видимо, знамо. Ми одговарамо адекватно", рекао је Путин.

Он је навео да руске трупе тренутно поправљају своју позиције у скоро свим областима борбених дејстава, а акције се могу описати као активна одбрана са побољшањем положаја, укључујући правце Купјанска, Запорожја и Авдијевке, преноси ТАСС.

Руске противваздушне јединице уништиле су 27 украјинских дронова изнад Русије, већином изнад Курске области, саопштило је рано јутрос руско Министарство одбране.

Осамнаест дронова оборено је изнад Курске области, на југу Русије, а два су уништена изнад Белгородске области, саопштило је Министарство, пренио је Ројтерс.

Раније је гувернер Курске области Роман Старовојт изјавио да у нападу дроновима није било жртава и да су остаци апарата пали изван насељених мјеста.

Курска и Белгородска област граниче се са Украјином.


Ројтерс није могао да провјери ове извјештаје из независних извора. Из Кијева није било коментара.

Сијарто: Санкције против Русије нису постигле ниједан циљ

Санкције нису успеле да поразе Русију на економском плану, нити да доведу до решавања украјинског сукоба, упркос очекивањима Европске уније, изјавио је министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто.

"Потребно је да разговарамо и о питању утицаја санкција на Русију - коме оне више штете, нама или Москви, има ли у њима некаквог смисла, да ли су довеле до резултата, јесу ли постигле циљеве. Да ли нам је то успело или није. Мислим да, очигледно, није успело", нагласио је Сијарто.

Напоменуо је да се то питање сада никако не разматра у Европској унији.

"Чим то питање потегнеш, одмах те сатерују у ћошак и вређају", рекао је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана