Путин: Удари на инфраструктуру су одговор на кршење “црвених линија”

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

Рат у Украјини – 475. дан. Најмање три особе су страдале, а 25 је рањено у руским нападима на Криви Рог, у централној Украјини, саопштавају званичници. Напади и на Кијев и Харков. Руски губернатор тврди да су украјинске снаге гранатирале два села у Курској области.

Вашингтон шаље војну помоћ вриједну 325 милиона долара

САД ће након почетка украјинске контраофанзиве послати додатни пакет безбједносне помоћи Украјини у вриједности од 325 милиона долара, укључујући системе противваздушне одбране, ХИМАРС муницију и оклопна возила, изјавио је данас амерички државни секретар Ентони Блинкен.
"Овлашћујем 40. повлачење средстава за Украјину, што ће обезбиједити америчко оружје и опрему у вриједности од 325 милиона долара", саопштио је Блинкен.

Он је рекао да је ријеч о муницији, системима и опреми која је "неопходна за јачање украјинских снага на бојном пољу".

Си-Ен-Ен је јуче јавио да је Украјина изгубила најмање 16 пјешадијских оклопних возила "бредли" које су испоручиле САД у првим данима кијевске контраофанзиве на југу Украјине, што представља скоро 15 одсто од 109 возила које је испоручио Вашингтон.

Путин: Удари на инфраструктуру су одговор на кршење “црвених линија”

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да су руски удари на украјинску енергетску инфраструктуру одговор на кршење московских “црвених линија” од стране Кијева.

Путин је изјавио да се квалитет руског наоружања побољшава, али да Русији недостају високопрецизна муниција и дронови.

Он је додао да је Русија повећала производњу кључног наоружања за 2,7 пута током прошле године и оптужио Запад да “упумпава” оружје у Украјину. /крај/мл

Изјавио је и да Русији тренутно није потребно да позива додатне резервисте, након што је објавио почетну мобилизацију у септембру.

Он је рекао војним блогерима и ратним дописницима на телевизијском састанку да ће будуће мобилизације зависити од циљева које Русија поставља себи у Украјини.

Додао да Русија треба да се бори против непријатељских агената и да побољша своју одбрану од напада дубоко у својој територији, али је нагласио да нема потребе да слиједи пример Украјине и прогласи ратно стање.

Пригожин: Нисам сигуран да ће “Вагнер” наставити да се бори у Украјини

Оснивач руске приватне паравојне организације “Вагнер” Јевгениј Пригожин изјавио је данас да није сигуран да ће припадници те групе наставити да се боре у Украјини.

Пригожин је на питање новинара одговорио да није сигуран да ће “Вагнер” бити конкретно ангажован у Украјини, након што је одбио да се та група стави под команду руског министарства одбране, пренио је Ројтерс.

Припадници “Вагнера” су се борили и у Африци и на Блиском истоку.

Након што је предводио вишемјесечну битку за Бахмут у којој је страдало на десетине хиљада људи, Пригожин је прошлог мјесеца повукао борце “Вагнера” да се одморе и прегрупишу.

Руско Министарство одбране саопштило је у суботу да је министар одбране Сергеј Шојгу потписао наредбу којом се предвиђа да добровољачке војне јединице треба да потпишу уговоре са министарством до 1. јула да би стекле легалан статус.

Пригожин је рекао да “Вагнер” неће потписати уговор са министарством.

Шолц: Ситуација у Украјини пружа мало разлога за разговор са Путином

Њемачки канцелар Олаф Шолц рекао је у интервјуу за Нирнбергер Нахрихтен да му тренутни развој сукоба у Украјини даје мало разлога да разговара са руским предсједником Владимиром Путином, додајући да ће преговарати када за то буде вријеме.

-Посљедњи телефонски разговор био је у децембру прошле године. Тренутни развој ситуације на фронту у посљедње вријеме даје мало разлога за разговор, али ћу то учинити поново у право вријеме како би унаприједио наше циљеве - рекао је Шолц.

Како преноси РИА новости, Шолц је прошле недјеље рекао да ускоро планира да разговара са Путином.

С друге стране, прес-секретар руског лидера Дмитриј Песков рекао је за руску агенцију да Путин још не планира телефонски разговор са њемачким канцеларом.

"Њујорк тајмс": Кијев има велике губитке, мада о томе не говори

Оружане снаге Украјине имају велике губитке током контраофанзиве, али о томе не извјештавају - наводи "Њујорк тајмс".

Украјина не објелодањује губитке у нападима на руске траншеје, минска поља и ватрене позиције, што, вјероватно, доводи до тешких губитака у њеним редовима - наводи лист.

У тексту се напомиње да постоје и неке потврде о украјинским губицима у војним редовима и у оружју.

Упркос саопштењима о почетку контраофанзиве, Кијев није остварио веће продоре /кроз руску одбрану/ - оцјењује амерички лист.

Амерички новинар и бивши званичник Пентагона Стивен Брајан навео је недавно да украјинска страна трпи велике губитке у нападима у запоршком региону, што је неповољна вијест за украјинског лидера Владимира Зеленског.

Брајан је истакао да је 47. механизована бригада вјероватно најбоља јединица у оружаним снагама Украјине, али да ни она није успјела да пробије руску одбрану.

Пригожин: Нисам сигуран да ће Вагнер остати у Украјини

Јевгениј Пригожин, челник приватне војне јединице Вагнер, рекао је како није сигуран да ће група остати у Украјини. Између Пригожина и руског Министарства одбране тренутно постоје несугласице, а Вагнеров вођа тако је одговорио на питање на којем ће се подручју његови људи сљедеће борити.

Група Вагнер је недавно заузела Бахмут.

Треба напоменути да се Пригожин често у освојим обраћањима у јавности користи сарказмом или иронијом.

Челник Вагнера коментарисао је и украјинску противофанзиву која је почела прије неколико дана.

"Свака офанзива и њени резултати морају се процијенити након што офанзивни потенцијал буде исцрпљен. Колико ја разумијем, украјински офанзивни потенцијал је далеко, далеко од тога" рекао је Јевгениј.

Потом је додао:

"Требаће мјесец и по, два, а онда ћемо морати одлучити јесу ли постигли свој циљ или не" поручио је Пригожин, преносе "24сата".

Руске снаге одбиле два украјинска напада јужно од Бахмута

Јужно од града Бахмута успјешно су одбијена два украјинска напада у правцу насеља Клешчејевка у Доњецку, саопштило је данас руско министарство одбране.

Министарство је навело да је у борбама током протеклог дана убијено  до 350 украјинских војника.

Руске снаге уништиле су на том подручју четири украјинска тенка, петнаест борбених оклопних возила, осам возила, као и хаубицу, навело је министарство, преносе РИА Новости.

Руси у Украјини заробили њемачке тенкове и америчка борбена возила

Министарство одбране Русије објавило је данас снимак на којем се, како је наведено, виде тенкови Леопард њемачке производње и борбена возила Бредли америчке производње, заробљени у Украјини.

На снимку се види руски војник поред НАТО технике, који каже да је ријеч о Бредлију и "толико хваљеном" Леопарду, преносе РИА Новости.

Како наводи руско Министарство одбране, снимак је сачинила руска војска на Запорошком правцу.

"Припадници јединица групе Исток прегледају непријатељске тенкове и борбена возила пешадије заробљене у борби. Сва заробљена опрема је западне производње, њемачки тенкови Леопард и борбена возила пјешадије америчке производње Бредли", наведено је у саопштењу.

Градске власти: Број мртвих у руском ракетирању Кривог Рога повећан на шест

Број мртвих у руском ракетном нападу на Криви Рог повећан је на шест, изјавио је начелник градске управе Олександар Вилкул.

"Нажалост, већ има шест мртвих. Операција спасавања се наставља", написао је Вилкул на Телеграму, преноси Интерфакс Украјина.

Претходно је начелник Дњепропетровске области у Украјини Серхиј Лисак саопштио да су у ракетном нападу руских снага на Криви Рог три особе погинуле, а 25 је повријеђено.   

"Напад на Криви Рог. Комплекс ПВО 'Восток' је оборио три крстареће ракете. Али има и погодака", написао је Лисак на Телеграму.

Он је навео да је погођена петоспратница и да су, према првим инормацијама, погинула три станара те зграде.

Од 25 повређених њих 19 је хоспитализовано, навео је Лисак.

Према његовим ријечима, горе станови од првог до петог спрата, пожар је захватио 700 квадратних метара, а у току је гашење.

У једном приватном предузећу повријеђене су три особе и оне су смјештене у болницу. Под рушевинама вјероватно има људи и спасиоци трагају за њима.

Лисак је навео да је оштећено шест аутомобила.

На другој локацији, гдје је избио пожар на згради и аутомобилу, повређене су још четири особе. Тај пожар је већ угашен, рекао је Лисак.

Уништена је и једна ауто компанија.

Украјински званичници су саопштили да је Русија током ноћи извела снажан ракетни удар на Криви Рог, град у централној Украјини, а да су гађани и Кијев и Харков.

Током раних јутарњих сати сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм Украјине, а војни званичници у Кијеву су саопштили да су снаге противваздушне одбране уништиле све руске ракете које су гађале украјинску престоницу, преноси Ројтерс.

Врховна војна команда Украјине саопштила је да су ваздухопловне снаге уништиле 10 од 14 крстарећих ракета које је Русија лансирала на Украјину и један од четири дрона иранске производње.

Русија: У украјинском гранатирању Курске области оштећено неколико кућа

У украјинском гранатирању Курске области у Русији јутрос је оштећено неколико кућа и поремећено снабдевање гасом и струјом у два села, саопштио је  гувернер региона Роман Старовојт.

Девет кућа је оштећено, а двије су се запалиле, и поремећено је снабдијевање гасом и струјом у селу Тјоркино, саопштио је Старовојт на Телеграму, преноси Ројтерс.

Он је додао  да је у селу Глушково оштећено неколико објеката.

Тренутно нема информација о евентуалним жртвама напада на овај руски регион  недалеко од украјинске границе, наводи Ројтерс.

Русија извела нападе на Криви Рог, Кијев и Харков

Украјински званичници саопштили су да је Русија извела снажан ракетни удар током ноћи на Криви Рог, град у централној Украјини, у коме су најмање три особе страдале, а 25 је повријеђених.

Причињена је материјална штета на цивилној инфраструктури, а гађани су и Кијев и Харков, саопштили су украјински званичници.

Током раних јутарњих сати сирене за ваздушну опасност огласиле су се широм Украјине, а војни званичници у Кијеву су саопштили да су снаге противваздушне одбране уништиле све руске ракете које су гађале украјинску престоницу,.

Врховна војна команда Украјине саопштила је да су ваздухопловне снаге уништиле 10 од 14 крстарећих ракета које је Русија лансирала на Украјину и један од четири дрона иранске производње.

Није познато колико је пројектила погодило Криви Рог и гдје су беспилотне летјелице које је лансирала Русија погодиле своје циљеве.

У Кривом Рогу је погођено неколико цивилних зграда, укључујући петоспратницу, саопштио је раније градоначелник Олександр Вилкул.

"Вјероватно има људи под рушевинама", написао је Вилкул на Телеграму.

Власти Харкова, на истоку Украјине, саопштиле су да су руски дронови циљали цивилну инфраструктуру у граду, а погођено је складиште и зграда комуналног предузећа, а у овом тренутку нема информација о евенуталним жртвама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана