Путин у Монголији није прошао како је Запад желио: Топао дочек умјесто хапшења

Танјуг
Foto: Taнјуг/АП

УЛАН БАТОР - Руски предсједник Владимир Путин допутовао је у главни град Монголије Улан Батор на разговоре са монголским предсједником Ухнагином Хурелсухом, пренијели су данас руски медији.

Руском лидеру је приређена свечана церемонија дочека на централном тргу код Државне палате у Улан Батору, преноси РИА Новости.

Путин ће учествовати на свечаностима посвећеним 85. годишњици заједничке побједе совјетских и монголских оружаних снага над јапанским милитаристима на реци Халхин Гол.

Прије почетка церемоније, дјевојчица у националној монголској хаљини поклонила је Путину цвијеће, а дувачки оркестар извео је химне Руске Федерације и Монголије, након чега су председници двије земље пришли чети почасне гарде и поздравили је.

Путин и предсједник Монголије Ухнагиин Хурелсух размијениће мишљења о актуелним међународним и регионалним питањима, а разговараће и о перспективама за даљи развој билатералних односа свеобухватног стратешког партнерства, а како је навела прес служба Кремља, након преговора планирано је потписивање билатералних докумената.

Ово је прво Путиново путовање у земљу потписницу статута Међународног кривичног суда који је прије 18 мјесеци издао налог за његово хапшење.

Одговарајући на питање новинара да ли је било преговора са монголским властима о овом питању, портпарол Кремља Дмитриј Песков је рекао да су сви аспекти путовања пажљиво припремљени.

Претпретресно вијеће МКС, чију надлежност Русија не признаје, издало је налог за хапшење Путина и омбудсмана за децу Марију Лвову-Белову.

Руска страна је оптужена за депортацију дјеце која су спасена од украјинског гранатирања и одведена из зоне борбених дејстава у безбједна подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана