Путин: Ситуација у ЛНР и даље веома тешка

ГС/Агенције
Путин: Ситуација у ЛНР и даље веома тешка

МОСКВА/КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 300 дана.Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је ситуација у самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР) и даље веома тешка, а кључно питање је безбједност људи који тамо живе. У цијелом Кијеву дошло је до прекида снабдјевања водом због искључења пумпних станица које се напајају електричном енергијом, саопштила је данас водоводна компанија Кијевводоканал.

Путин: Намјерно гађају стамбена подручја у Доњецку

Кијев врши нападе на стамбена подручја у Доњецку и гађа цивиле, а о томе не говори ниједан страни медиј нити активисти за људска права, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин.

-Када је ријеч о овим нападима, напади украјинске војске погађају директно стамбена подручја у Доњецку. Мета су цивили - рекао је Путин на састанку са вршиоцем дужности шефа администрације Доњецке Народне Републике (ДНР) Денисом Пушилином.

Он је додао да то не коментарише ниједан страни медији нити било какве организације за људска права, пренио је “Спутњик”.

Лидер ДНР тражи од Путина да оснажи противракетну одбрану ДНР

Вршилац дужности начелника самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин, затражио је данас од предсједника Русије Владимира Путина да појача противракетну одбрану ДНР због појачаних украјинских ракетирања.

Током данашњег састанка са Путином, Пушилин је инфромисао предсједника Руске Федерације да оружане снаге Украјине нападају стамбена насеља и убијају цивиле.

-Замолио бих вас да повећате број савремених система противваздушне одбране и појачате одбрамбене мјере против украјинских напада. Ово би нам помогло да спријечимо распламсавање сукоба у нашим великим градским подручјима - рекао је Пушилин, преноси ТАСС.

Путин је казао да разумије да су украјински удари директно усмјерени на стамбене четврти Доњецка, а Пушилин је прецизирао да су украјинске снаге намјерно ракетирале широка градска подручја у Доњецку, Макејевки и Горловки.

Одобрен нови пакет за Кијев од 610 милиона долара

Свјетска банка саопштила је данас да је одобрила додатни финансијски пакет од 610 милиона долара за покривање хитних потреба Украјине и послове обнове, док се војна акција Русије наставља.

Пакет обухвата додатни зајам од 500 милиона долара од Међународне банке за обнову и развој, који је подржан гаранцијом од Велике Британије, као и нови пројекат за обнављање и побољшање здравствених услуга, наводи се у саопштењу.

“Спутњик” је јавио да је украјинско Министарство финансија раније током дана потврдило да је добило зајам од 200 милиона евра од Холандије преко Међународног монетарног фонда.

У саопштењу се наводи да је зајам дат под одређеним условима и да је намијењен за државни буџет.

Путин са Пасечником: Ситуација у ЛНР и даље веома тешка

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је ситуација у самопроглашеној Луганској Народној Републици (ЛНР) и даље веома тешка, а кључно питање је безбједност људи који тамо живе.

-Ситуација у Луганској Народној Републици остаје веома тешка, а прије свега кључно питање је безбједност људи -, рекао је Путин на састанку са лидером ЛНР Леонидом Пасечником, пренијела је агенција РИА Новости.

Руски предсједник је замолио Пасечника да га извјештава о стању у социјалној сфери и привреди у ЛНР.

Два војна турска авиона заглављена у Украјини вратила се у Турску

Два војна транспортна авиона турског ратног ваздухопловства, која су остала заглављена на почетку руске војне операције у Украјини на аеродрому Бориспољ у Кијеву, безбjедно су се вратила у Турску, саопштило је данас турско Министарство одбране.

-Два наша авиона А400М, која смо послали у Украјину ради пружања хуманитарне помоћи и евакуације наших грађана, а која су остала на аеродрому Бориспољ након затварања ваздушног простора, почела су да се враћају у ваздухопловну базу Кајзери - објавило је Министарство на „Твитеру, а пренијела агенција ТАСС.

Руска агенција наводи да Министарство није дало детаље у вези са добијањем дозволе за полијетање авиона.

Претходно је турски министар одбране Хулуси Акар рекао да је о враћању авиона разговарано са руским и украјинским властима.

 Шмихал:Украјина да се припреми за нове руске нападе на енергетску инфраструктуру

Премијер Украјине Денис Шмихал рекао је данас да би земља требало да се припреми за нове руске нападе на енергетску инфраструктуру јер, како је навео, Москва жели да Украјинци проведу Божић и Нову годину у мраку.

Он је то рекао након серије руских ракетних и беспилотних удара за које украјински званичници кажу да су залихе електричне енергије у региону Кијева оставиле на критично ниском нивоу, са мање од половине потреба престонице за струјом.

-Руски терористи цће учинити све да Украјинце оставе без струје за Нову годину. Важно им је да Божи и Нова година прођу у мраку у Украјини. Зато треба да се припремимо за нове нападе - рекао је Шмихал на састанку Владе, пренио је Ројтерс.

Премијер Украјине је казао да ради осам нуклеарних блокова и 10 термоелектрана, али да је енергетски дефицит “значајан”, као и да се поправке настављају, али да је ситуација и даље тешка.

Навео је да Влада планира да утростручи број такозваних “тачака непобједивости”, односно просторија гдје становници могу да добију приступ води, струји и интернет услугама.

Тренутно постоји 5.000 таквих тачака.

Кијев остао без воде

У цијелом Кијеву дошло је до прекида снабдјевања водом због искључења пумпних станица које се напајају електричном енергијом, саопштила је данас водоводна компанија Кијевводоканал.
    
"Због ванредне ситуације, водопумпне станице Кијевводоканала остале су без струјног напајања, због чега воде неће бити на територији цијелог Кијева. Снабдјевање црпних станица биćе обновљено у року од сат времена, али ćе бити потребно више времена да се покрене систем водоснабдјевања", наводи се у саопштењу.
    
Како наводи ТАСС, шеф кабинета украјинског предсједника Андреј Јермак раније је рекао да би несташице струје у Украјини могле да потрају недјељама, а градоначелник Кијева Виталиј Кличко је рекао да постоји могућност да у случају дужих искључења струје грађани Кијева могу остати и без гријања током зиме.
    
У саопштењу Кијевводоканала грађани се позивају да направе залихе воде за кућне и техничке потребе, јер дужи нестанци струје могу да изазову дуготрајне проблеме у водоснабдјевању.

Русија: Експлозија на гасоводу којим се гас преко Украјине транспортује у Европу, има погинулих

Због цурења гаса на подземном гасоводу у Чувашији дошло је до експлозије и пожара, саопштила прес служба Министарства за ванредне ситуације.

Како се наводи, три особе су погинуле а једна је повријеђена у експлозији.

„Према прелиминарним подацима пожар је посљедица цурења гаса на подземном гасоводу", рекао је саговорник Спутњика.

Ријеч је о гасоводу којим се гас преко Украјине транспортује у Европу.

Ремонт оштећеног дијела гасовода могао би да траје три дана.

У Кијевској области без струје је 80 одсто потрошача, саопштио је начелник обласне администрације Алексеј Кулеба.

Према његовим ријечима, најтежа ситуација је у Бучанском, Вишгородском, Обуховском и дјелимично Фастовском округу.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски дошао је у ненајављену посету Бахмуту (Артјомовск), преносе украјински медији.

Руска војска напредује дуж линије фронта, а непријатељ је исцрпљен и одбија да крене у напад, изјавио је помоћник чеченског лидера и командант специјалних снага „Ахмат" Апти Алаудинов у контексту ситуације у области Артјомовска (Бахмут) и Соледара.

Према његовим ријечима, руска војска се креће добрим темпом цијелом дужином контакт линије, ослобађајући нова подручја од непријатеља.

„Примећујемо ситуацију да је непријатељ потпуно масовно почео да одбија да води борбе и да се налази директно на линији фронта… Имамо… видео-снимке где одводе своје борце који одбијају… да крену у напад, одводе их и стрељају. Имамо потврду да је противник у нашем сектору заиста потпуно посустао", истакао је Алаудинов за телевизију „Русија 1".

Украјинске снаге гађале су насеље Шебекино у Белгородској области, саопштиле су локалне власти. Како се наводи у саопштењу, у прекиду је испорука електричне енергије.

 

Током протекла 24 часа украјинске снаге испалиле су 235 граната и ракета из вишецјевних бацача ракета „Град", топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122мм и минобацача калибра 120мм, саопштила је Народна милиција ДНР.

Гађани су окрузи десет насеља ДНР. У нападима су рањена два цивила. 

Оштећено је 17 зграда и седам цивилних објеката.

Заједничким дејствима снага ДНР и Оружаних снага Русије уништена су два украјинска тенка (Т-80БВ) и девет оклопних возила, а оборене су три беспилотне летелице. 

У борбама је убијено и рањено више од 50 украјинских војника.

У Кијевској области Украјине на снази су ванредне рестрикције струје, саопштила је кијевска енергетска компанија.

У саопштењу се додаје да у овом тренутку не функционишу распореди стабилизацијских искључења.

У току протеклог дана током активних офанзивних дејстава јединица Народне милиције ЛНР украјинске снаге претрпиле су велике губитке у људству и техници, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР мајор Иван Филипоненко.

Убијено је до 90 припадника украјинских снага, а уништено три тенка, четири оклопна транспортера, три артиљеријска оруђа, две беспилотне летилице и 15 специјалних возила.

Украјинске снаге су у протекла 24 часа гађале Новосјоловку и Сватово из америчких бацача ракета М142 „Химарс" и артиљеријског оруђа калибра 155мм.

Украјинске трупе пребацују додатне снаге у Соледар

Украјинске трупе пребацују додатне снаге из других праваца на Соледар у ДНР, изјавио је за Спутњик официр Народне милиције ЛНР Андреј Марочко, позивајући се на обавјештајне податке.

Он је објаснио да је украјинску команду забринуло ослобађање Јаковљевке, која се налази сјевероисточно од Соледара.

„Да би зауставили напредовање наших јединица и спријечили да се украјинска групација трупа нађе у полуобручу, из насеља Мињковка у рејон Соледара упућен је резервни батаљон. Такође, дио украјинских јуришних јединица које се боре у Северску преусмјерене су за напад на крило наших јединица које напредују", објаснио је саговорник агенције.

Руске снаге су током викенда преузеле контролу над Јаковљевком и сада завршавају чишћење овог насеља.

Оптужбе из Вашингтона на рачун Гутереса: УН попустиле пред руским пријетњама

Сједињене Америчке Државе оптужиле су генералног секретара УН-а Антонија Гутереса да је "очигледно попустио пред руским пријетњама" и није послао изасланике у Украјину како би се истражиле оптужбе Вашингтона и других западних центара да Русија у нападима на Украјину користи иранске дронове.

"Жалимо што се УН нису мрднуле да спроведу нормалну истрагу о овом пријављеном кршењу", рекао је амбасадор САД у УН Роберт Вуд на сједници Савета безбједности о резолуцији иранског нуклеарног споразума из 2015. године.

Русија је негирала да су њене снаге користиле иранске беспилотне летјелице у Украјини и тврди да нема основа да изасланици УН одлазе у Кијев, како би истражилали поријекло дронова.

С друге стране, Иран је признао да је Москви испоручио дронове, али да су они послати Москви прије него што је Русија "извршила инвазију на свог сусједа у фебруару ове године", преноси Ројтерс.

Украјина, САД, Британија, Француска и Њемачка тврде да Русија у рату користи иранске беспилотне летјелице, што, како се истиче, представља кршење Резолуције УН из 2015. о иранском нуклеарном споразуму.

ММФ одобрио четворомјесечни програм за Украјину

Међународни монетарни фонд одобрио је четворомјесечни програм за Украјину који би требало да помогне промовисању донаторског финансирања и одржавању економске стабилност у земљи погођеној ратом, преноси Ројтерс.

Прва замјеница генералног директора ММФ-а Гита Гопинат каже да је извршни одбор ММФ-а 9. децембра одобрио тзв. Програмски мониторинг уз учешће одбора (ПМБ), додајући да ће програм помоћи Украјини да се избори са финансијским изазовима.

Истиче да ММФ неће давати никакве зајмове Украјини, али се нада да ће програм помоћи у јачању поверења међу земљама донаторима да подрже Украјину.

У оквиру програма, Украјина се обавезала да ће предузети мјере за јачање својих пореских прихода, оживљавање домаћег тржишта oбвезница и реформу финансијског сектора.

Путин: Специјалне службе да појачају контролу

Предсједник Русије Владимир Путин наложио је специјалним службама да држе под сталном контролом мјеста масовног окупљања грађана, стратешке транспортне објекте и енергетску инфраструктуру.

Истакао је да треба појачати и рад граничне службе Федералне службе безбједности, пренио је Спутњик.

"Државна граница је најважнији, кључни обод за осигурање безбједности земље и она мора бити поуздано покривена. Покушаји њеног нарушавања морају се брзо и ефикасно заустављати коришћењем расположивих снага и средстава, укључујући мобилне јединице и специјалне снаге", додао је предсједник Русије.

Додао је да је изузетно тешка ситуација у украјинским областима које Русија сада сматра својим - Доњецкој Народној Републици (ДНР), Луганској Народној Републиви (ЛНР), Херсонској и Запорошкој области.

"Снаге безбједности у новим регионима Русије морају учинити све да обезбиједе максималну безбједност, поштовање права и слобода грађана", рекао је Путин, пренијеле су Риа новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана