Путин: Руски приједлог реално може да заустави рат

Срна, Танјуг
Путин: Руски приједлог реално може да заустави рат

МОСКВА - Мировни приједлог Русије предвиђа могућност окончања сукоба у Украјини, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

-Надам се да ће, за разлику од многих западних политичара који нису ни хтјели да дођу до сржи иницијативе за мир у Украјини коју смо изнијели, учесници форума приступити њеном разматрању промишљено и рационално и да ће моћи да виде да то заиста пружа могућност да се сукоби зауставе и пређе на политичко и дипломатско рјешење - рекао је Путин.

Руски предсједник се путем поруке коју је прочитао његов помоћник Јуриј Ушаков обратио учесницима и организаторима форума “Читања Примакова”.

Ушаков је рекао и да постоји све веће разумијевање у свијету да украјински конфликт неће бити могуће ријешити без Русије и оцијенио да је то једини резултат недавне мировне конференције о Украјини, одржане у Швајцарској.

Предсједник Русије је раније изнио нове мировне приједлоге за рјешавање сукоба у Украјини, који предвиђају признавање статуса Крима, самопроглашених ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области Украјине као делова Русије, утврђивање несврстаног и безнуклеарног статуса Украјине, њена демилитаризација и денацификација и укидање антируских санкција.

Украјинска страна је ову иницијативу одбила. Мировни самит о Украјини одржан је половином јуна у хотелу Биргеншток изнад језера Луцерн у централној Швајцарској уз учешће стотинак делегација, али не и Русије која није била позвана на скуп.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана