Путин: Русија жељела мир, иза леђа нам спремали другачији сценарио виђен у Југославији и Либији

Танјуг
Путин: Русија жељела мир, иза леђа нам спремали другачији сценарио виђен у Југославији и Либији

МОСКВА - Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да је Москва урадила заиста све могуће да проблеме у Донбасу ријеши мирним средствима, али да је Запад иза њених леђа припремао другачији сценарио.

Русија ће корак по корак, дослиједно и пажљиво, рјешавати задатке који су пред њом, изјавио је Путин у обраћању Федералној скупштини.

"Они су почели рат, ми користимо све и користићемо да га зауставимо", истакао је Путин. 

Према ријечима Путина, Русија је искрено тежила миру, а залагање Запада за мир је била лажно.

Кијев је водио разговоре са Западом о набавци оружја прије почетка војне операције у Украјини, рекао је Путин. Према његовим ријечима, та метода обмане примјењивана је и раније и "тако су уништавали и Југославију, Ирак, Либију..."

Према ријечима Путина, у вијековима колонијализма западне земље су навикле да им је све дозвољено.

„У децембру 2021. смо званично послали нацрте уговора о безбједносним гаранцијама НАТО-у, али смо били одбијени на свим позицијама. Тада је коначно постало јасно да је дато зелено свјетло за агресију. Пријетња је расла сваким даном", рекао је Путин.

Према његовим ријечима, Русија је била искрено отворена за дијалог, Москва сматра да је потребан принцип недјељиве безбједности и предлагала је западним партнерима да та идеја буде разрађена.

Нагласио је да Русија чврсто брани своје интересе и своју позицију да у савременом свијету нема подјеле на "цивилизоване" и остале  земље.

Поновио је тврдњу да Русија не ратује са народом Украјине и да је народ Украјине талац кијевског режима и Запада, који је, према ријечима Путин, "фактички окупирао ту земљу".

"Запад користи Украјину као ударну песницу против Русије и као полигон", рекао је Путин у обраћању нацији. 

Руски предсједник је изјавио да Запад баш брига на ког играју у борби против Русије и да "зато и користе неонацисте, терористе, макар и црног ђавола".

"Опрости им Господе, не знају шта раде. Милиони људи на Западу схватају да их воде у духовну катастрофу", истакао је Путин.

Предсједник Русије је захвалио свим родовима Оружаних снага Русије, Руске гарде, борцима ДНР, ЛНР на храбрости током "специјалне војне операције" у Украјини.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана