Путин: Русија спремна да трага за мирним рјешењем ситуације око Украјине

ГС
Путин: Русија спремна да трага за мирним рјешењем ситуације око Украјине

САНКТ ПЕТЕРБУРГ - Руски предсједник Владимир Путин је на састанку са лидерима афричких држава о Украјини рекао да је, упркос линији западних земаља да дјелују искључиво у сопственим интересима у сваком међународном сукобу, Русија спремна да тражи начине за мирно рјешавање ситуације.

-  Да ли су заборавили да су погоршали ситуацију у Судану? Да ли су заборавили шта су урадили у Сирији? Није им било стало до Повеље УН , сјећају се међународног права само када мисле да се та средства могу употребити против некога, у овом случају против Русије. Неће успјети, превише је примитивно. Ако заиста желе да неко поштује Повељу УН и друге акте међународног права, нека се труди да се придржава ових истих норми. Али то, ипак, не значи да не желимо и не тежимо мирном рјешавању било каквог сукоба - поручио је Путин, преноси Риа новости.

Обраћајући се шефовима афричких држава, предсједник Руске Федерације је рекао да њихов приступ и идеје одражавају одредбе мировног плана који је у фебруару представила Кина за рјешавање ситуације око Украјине. Према његовим ријечима, Русија не крши Повељу УН и поступа у потпуности са њом.

-  Данас нам је речено да кршимо Повељу Уједињених нација. Не мислим тако. Напротив, сигуран сам да се понашамо у потпуности у складу са Повељом УН - рекао је Путин током радног ручка са шефовима афричких делегација.

Он је напоменуо да принципе Повеље УН морају поштовати друге земље и да не би требало да постоје двоструки стандарди, једностране санкције и покушаји да се оствари сопствена безбједност на рачун других. Путин је рекао да Русија не разумије зашто западне земље увлаче Украјину у НАТО, јер то ствара безбједносну пријетњу.

- Ово не знају сви, али ми добро знамо, да је Кијев своју независност добио током распада Совјетског Савеза на основу декларације о независности, а у овој декларацији је црно на бијело писало да је Украјина неутрална држава. Зашто је Запад почео да увлачи Украјину у НАТО није нам баш јасно - рекао је Путин и додао да је, по мишљењу Москве, управо то оно што представља суштинску пријетњу интересима Русије.

-  Увијек смо јавно истицили да смо спремни за преговоре - рекао је предсједник Русије и подсјетио да је раније био усаглашен нацрт мировног споразума.

Како је додао, Москва је пажљиво проучила приједлоге афричких држава за рјешавање ситуације у Украјини и схвата их озбиљно. Москва, додао је, цијени приступ афричких земаља, које искрено траже начине за рјешавање украјинског сукоба.

- Наравно, веома цијенимо ваш избалансиран приступ, као и то што нисте подржавали и не подржавате антируску реторику, антируску кампању - истакао је Путин.

Све афричке земље желе мир у Украјини, будући да он утиче на све државе континента, рекао је јужноафрички председник Сирил Рамафоса на састанку са руским предсједником.

- Ми, Афричка унија и све афричке земље уопште, подржавамо мир, па чак и у овом контексту, контексту сукоба у Украјини, ми и даље подржавамо мир и вјерујемо да имамо право да позивамо на овај мир, јер конфликт који је у току има негативан утицај на наше афричке земље - рекао је Рамафоса на састанку.

Према његовим ријечима афричку мировну иницијативу о Украјини треба посматрати као допуну ономе што раде друге земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана