Путин: Русија међу пет највећих економија, раст БДП-а 4,9 одсто

Tanjug
Foto: Arhiva

МОСКВА- Русија је ушла у првих пет највећих свјетских економија 2022. године и претекла Њемачку по паритету куповне моћи и економском обиму, изјавио је данас руски предсједник Владимир Путин.

„Упркос песимистичким прогнозама које су даване, а још се понекад чују од неких експерата, пре свега, наравно, западних стручњака, Русија је до краја 2022. године ушла у првих пет највећих светских економија", рекао је Путин на седници Савета за стратешки развој и националне пројекте, преносе РИА Новости.

Према подацима Свjетске банке, додао је, Руска Федерација је преузела вођство, претекла Немачку по паритету куповне моћи и по економском обиму, што је, како је оценио, један од најважнијих показатеља.

Истакао је да је стопа раста руске економије је снажна, са растом БДП-а од 4,9 одсто у другом кварталу 2023. у поређењу са истим периодом прошле године.

„Од трећег квартала, у Русији се прогнозира привредни раст и сада је његов темпо прилично стабилан. У другом кварталу ове године бруто домаћи производ (БДП) порастао је за 4,9 одсто у односу на исти период прошле године“, рекао је Путин.

Он је рекао да очекује да ће у периоду јул-септембар буџет Руске Федерације бити у суфициту, а до краја године вишак расхода над приходима биће планираних 2 одсто БДП-а.

Путин је рекао да руски произвођачи брзо заузимају нише одусталих страних компанија и да ће то и даље чинити.

"Наши произвођачи заузимају нове тржишне нише, укључујући и оне које су нам саме западне компаније ослободиле. Велике државне инвестиције у инфраструктуру, капиталне објекте, заузврат, подстичу инвестициону активност приватног бизниса. Наставићемо да делујемо у овом правцу“, поручио је председник Русије.

Он је затражио од Централне банке и Кабинета министара да програм дугорочне штедње, чија примена ће почети од 2024. године, буде прилагођен грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана