Путин: Русија и Кина не стварају војни савез, то не представља пријетњу за Запад

Срна
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА - Русија и Кина не стварају војни савез, изјавио је данас предсједник Русије Владимир Путин у интервјуу руској телевизији Русија 24 и навео да та сарадња не представља никакву пријетњу за Запад.

Путин је рекао да је војна сарадња између двије земље транспарентна, преноси Ројтерс.

"Ми са Кином не стварамо никакав војни савез. Тачно је, имамо сарадњу и у војно-техничкој сфери, не кријемо то, него радимо транспарентно, тамо нема ничега тајног", рекао је Путин, преноси Спутњик.

Он је истакао да Русија и Кина заједно изводе војне вјежбе, али да се оне организују и са другим државама, "без обзира на догађаје у Донбасу, Запорожју и Херсону".

Према његовим тврдњама, Запад почиње да гради нову осовину попут оне коју су изградили фашистичка Њемачка и милитаристички Јапан.

"Шта раде Сједињене Америчке Државе? Стварају све више нових савеза. И то западним политичким аналитичарима даје разлог да говоре да Запад гради нове ‘осовине’...Не ми, већ западни аналитичари сами говоре да Запад почиње да гради нову осовину сличну оној коју су тридесетих година прошлог вијека створили фашистички режими у Њемачкој и Италији и милитаристичком Јапану", нагласио је руски предсједник.

Путин је подсјетио да је НАТО 2022. године договорио нови стратешки концепт развоја блока.

У стратешком концепту Северноатлантске алијансе експлицитно се говори о плановима за развој односа са земљама Азијско-пацифичког региона и о плановима за стварање "глобалног НАТО". 

Путин је казао да су у концепту наведене Нови Зеланд, Аустралија и Јужна Кореја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана