Путин: Рат у Украјини резултат неконтролисаног ширења Алијансе

ГС
Foto: Танјуг

МОСКВА - Неконтролисано ширење НАТО-а на исток и осмогодишњи сукоб у Донбасу покренули су оружани сукоб у Украјини, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

”Жеља да се привуку нашим границама, увуку Украјину у НАТО — све је то довело до ове трагедије. Осим тога, још осам година крвопролића у Донбасу. Све је то довело до трагедије којој смо сада свједоци”, рекао је Путин.

Путин је на завршној годишњој конференцији за новинаре навео да је Алијанса натјерала Русију да предузме мјере.

Путин је такође рекао да постојање Русије без суверенитета је немогуће, главни задатак је његово јачање, безбједност граница и обезбјеђивање права и слобода грађана.  

"За државу као што је Русија, постојање, једноставно постојање наше земље, без суверенитета је немогуће. То једноставно неће постојати. Бар у облику у којој постоји данас и у којој је постојала хиљаду година", рекао је Путин сумирајући годину.  

Он је навео да се то односи на јачање спољног суверенитета, односно јачање одбрамбених способности земље и спољне безбједности, затим на јачање јавног суверенитета, односно безусловно обезбјеђење права и слобода грађана и развој политичког система, као и на  осигурање  безбједности и суверенитета у економској и технолошкој сфери, преноси РИА Новости.   

На питање када ће наступити мир, Путин је истакао да ćе сукоб у Украјини бити завршен кад циљеви буду испуњени.  

"Говоримо о неутралном статусу Украјине, денацификацији и демилитаризацији. У Кијеву су тврдили да тамо нема нациста, али када шеф кијевске администрације аплаудира бившем СС војнику, није ли то знак нацификације", поставио је Путин питање.  

Када је ријеч о демилитаризацији, рекао је да Украјина добија доста наоружања, које ćе, како је навео, ускоро почети да понестаје.   

"Испоручили су Кијеву све што су западне земље обеćале да ćе испоручити, па чак и више. Међутим, руска војска наставља да успешно уништава ово оружје", нагласио је Путин.  

Он је додао да нема потребе за другим таласом мобилизације у Русији.  

"Зашто би нам била потребна мобилизација? Данас за тим нема потребе", поручио је Путин.  

Према његовим ријечима, ситуација на фронту који је дугачак око 2.000 километара се поправља.  

"Наравно, можда није све испоручено на вријеме, али производња расте и много се купује, и приватно, из иностранства", рекао је Путин, додавши да се на фронту налази 617.000 војника.  

Говорећи о ситуацији у Појасу Газе, руски предсједник је рекао да је изјава генералног секретара УН Антонија Гутереша да је подручје Газе "највеће дјечије гробље" објективна оцјена која много говори.  

"За време Хладног рата, велике силе су блокирале одлуке других земаља. Тога је увијек било. Уједињене нације су и формиране како би се пронашао консензус, а ако га нема, неће бити ни рјешења", истакао је Путин.  

Он је поручио да морају да буду примјењена рејшења за стварање палестинске државе, са пријестоницом у источном Јерусалиму.  

"У сталном сам контакту са турским предсједником Ердоганом, дјелимо исте ставове по тим питању", рекао је Путин и додао да је састанак са предсједником Турске могућ следеће године.  

Он је навео да Русија жели да отвори болницу на граници Појаса Газе, али, према његовим ријечима, то још није могуће. 

"Разговарао сам и са премијером Нетанијахуом. Израелска страна сматра да отварање руске болнице у Појасу Газе није безбједно, тако да ћемо стати са тим напорима. Ми са Израелом имамо споразум и они су нас замолили да повећамо испоруку медицинске опреме и лијекова", рекао је Путин.  

Нагласио је да сукоб у Украјини и сукоб у Гази не могу да се пореде када је ријеч о разарањима.  

"Погледајте специјалну војну операцију и оно што се дешава у Гази. Видјећете разлику. Ништа слично се не дешава у Украјини", рекао је Путин, додавши да је ситуација у Појасу Газе "кастастрофална".  

Када је ријеч о дјеловању Међународног олимпијског комитета (МОК), предсједник Русије је рекао да су званичници те организације постали "превише зависни од спонзора", додавши да би могли да "сахране олимпијски комитет".  

"Увијек сам говорио да спортистима треба омогућити такмичење. Треба погледати какве услове поставља МОК", казао је Путин.  
Он је нагласио да спорт нема везе са политиком и да треба да повезује људе.  

"Постоје проблеми, и спортисти немају никакве везе са тим. Нека иду и нека се такмиче. Исто важи и за руске спортисте и за оне из других земаља. Међутим, то западни званичници не дозвољавају", рекао је руски предсjедник.

Он је такође додао да је руководства европских земаља већ су увелико изгубила суверенитет и доносе одлуке на своју штету.

„У великој мјери они су изгубили суверенитет, то се сада може видјети“, рекао је Путин на годишњој конференцији за новинаре у Москви.

Он је нагласио да власти европских земаља и поред свега доносе много одлука на своју властиту штету.

Путин је истакао да се многе европске личности споља понашају „као генерал Шарл де Гол“, који се са оружјем у руци борио за интересе Француске, сакупио све шта су Французи имали како би се одупрли освајачима.

„Међутим, у пракси се понашају као маршал Петен, који, иако херој Првог свјетског рата, у другом је постао колаборациониста и потчинио се вољи окупатора“, подсјетио је Путин.

Путин је истакао да је Русија спремна да гради односе са САД и Европом, али „империјална политика“ смета Вашингтону.

Према његовим ријечима, услови за успостављање односа биће створени тек када Вашингтон почне да поштује друге земље и тражи компромисе умјесто што прибјегава санкцијама.

За Путинову годишњу конференцију за медије и директну линију, које су ове године спојене, стигло је више од милион и по питања, а грађане Русије највише интересује руска "специјална војна операција" у Украјини, ситуација на међународном плану, али и медицина и образовање, наводи РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана