Путин: Процес дедоларизације у БРИКС-у је неповратан

Танјуг
Путин: Процес дедоларизације у БРИКС-у је неповратан

ЈОХАНЕСБУРГ - Руски предсjедник Владимир Путин изјавио је данас да је процес дедоларизације међу чланицама БРИКС-а неповратан.

 "Неповратни процес дедоларизације узима маха, улажу се напори да се разраде ефикасни механизми за међусобна поравнања и монетарну и финансијску контролу", навео је Путин у видео-обраћању током самита БРИКС-а у Јоханесбургу, преноси ТАСС.

Додао је да удио долара у плаћању које се односи на извоз и увоз опада, те да је прошле године износио 28,7 одсто.

Предсједник Русије је истакао да чланице БРИКС-а сарађују на принципу једнакости и међусобне подршке, као и да су се међусобна улагања земаља чланица повећала шест пута у посљедњих 10 година.

"Улагања у глобалну економију се се удвостручила, а њихов укупни извоз је достигао 20 процената извоза на свјетском нивоу", рекао је Путин.

Он је навео да је инфлација, која је данас један од највећих проблема у свијету, дјелимично изазвана штампањем новца у низу земаља услијед покушаја да се санирају посљледице пандемије корона вируса.

Говорећи о споразуму о житу, Путин је поручио да се Москва повукла из договора јер нису испуњене одредбе које су јој обећане.

Додао је да је Русија спремна да се врати споразуму, уколико буде било испуњено оно што јој је обећано.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана