Путин: Прекид сарадње са Берлином никоме није од користи

СРНА
Путин: Прекид сарадње са Берлином никоме није од користи

МОСКВА, - Прекинута сарадња Русије и Њемачке није од користи ни Берлину ни Москви, а Русија се залаже за равноправну сарадњу, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

"Садашње замрзнуто стање односа са Русијом, а не нашу иницијативу, желим да то истакнем, није од користи ни нама ни вама, већ, прије свега, по мом мишљењу, Њемачкој", рекао је Путин на церемонији предаје акредитива у Кремљу.

Путин је истакао да су поред политичких и економских веза, прекинути и контакти у научној, образовној, културној и хуманитарној области, као и везе са цивилним друштвом.

"Русија се, наглашавам, увијек залагала и данас залаже за изградњу руско-њемачких односа на принципима равноправности, узајамне користи и уважавања међусобних интереса. Понављам, такви односи су важни не само за наше двије земље, већ и за цијелу Европу", рекао је Путин.

Он је истакао да су Русија и Њемачка деценијама развијале прагматичну сарадњу, али је она поремећена и терористичким нападом на гасоводе "Сјеверни ток" у септембру 2022.године.

"Енергија је увијек била привлачна област билатералне сарадње. Ова сарадња је буквално прекинута саботажом гасовода `Сјеверни ток`", нагласио је руски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана