Путин: Потребне су нам писане гаранције Запада

Срна
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин рекао је, коментаришући могућност "фер споразума" са Западом, да никоме не верује, али да су Русији потребне писане гаранције.

"Ове гаранције требају да буду у писаној форми и довољно добре за нас и нешто у шта бисмо ми вјеровали. То је оно о чему ја говорим", рекао је Путин у интервјуу телевизији "Русија један" и агенцији РИА-Новости.

Путин је додао да је тренутно прерано разговарати о овој перспективи.

"Али, сигурно не бисмо насједали на некаква празна обећања", рекао је руски предсједник.

Путин је прецизирао да више воли да се ослања на чињенице, а не на "добре намјере и причу да се свакоме може вјеровати".

"Никада не бисмо урадили било шта што је у супротности са интересима наше земље", нагласио је предсједник Руске Федерације.

Путин није искључио могућност да Русија, уколико САД обаве нуклеарне тестове, учини исто.

"Ако обаве такве тестове, не искључујем - није неопходно да нам то буде потребно или не, потребно је да још да размислимо о томе - али не искључујем да и ми можемо да урадимо исто", изјавио је руски предсједник.

Путин је напоменуо да постоји споразум о забрани таквих тестова. САД нису ратификовале Уговор о свеобухватној забрани нуклеарних проба, а Русија је, да би одржала паритет, повукла ратификацију, подсјетио је Путин и додао да се Москва придржава тог споразума.

Он је рекао да се у САД разматрају овакви тестови због чињенице да, када се појаве нове бојеве главе, поједини стручњаци сматрају да није довољно тестирати их само на рачунару, већ и у њиховом природном облику.

"То су идеје у одређеним круговима у САД, оне лебде унаколо и имају плодно тло. Знамо за ово. И пратимо", навео је руски предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана