Путин: Послије распада СССР-а Запад желио да уништи и Русију

ГС
Foto: Sky News

МОСКВА - Послије распада СССР-а Запад је хтио да уништи Русију, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин и додао да је почетком 2000-их година имао наивну представу о томе како се Запад односи према Русији.

- Био сам наиван. Рећи ћу вам потпуно искрено, када се осврнем уназад, упркос чињеници да сам скоро 20 година радио у органима безбједности и спољној обавјештајној служби Совјетског Савеза, упркос чињеници да сам касније био замјеник градоначелника Санкт Петербурга, директор ФСБ, секретар Савјета безбједности, па чак и предсједник Владе у почетној фази, још увијек сам имао наивну представу да цијели свијет, а прије свега такозвани цивилизовани свијет схвата шта се десило са Русијом. Да је она постала потпуно друга земља, да више нема идеолошке конфронтације, што значи да нема основа за конфронтацију - рекао је Путин за телевизију „Русија 1“.

Путин је истакао да је видио негативне кораке у политици западних земаља према Русији, посебно да је очигледна била подршка сепаратизму и тероризму на територији Русије.

- Али сам ја, у својој наивности, вјеровао да је то једноставно инерција размишљања и дјеловања – навикли су да се боре против СССР-а и настављају - објаснио је Путин.

Међутим, реалност је била потпуно другачија, оцијенио је руски лидер, преноси Спутњик.

- Реалност је била таква, касније сам се потпуно увјерио у то, да су послије распада Совјетског Савеза (на Западу) мислили да треба да буду стрпљиви и униште и Русију - истакао је Путин.

Тако велика земља, са прилично великим становништвом, Западу није била потребна, објаснио је он.

- Боље је да се, сматрао је познати амерички политичар (Збигњев) Бжежински, (Русија) подијели на пет делова и ти дијелови посебно потчине и искористе ресурси. Полазећи од тога да сви одвојено неће имати независну тежину, независан глас и неће бранити своје националне интересе, како то чини уједињена руска држава. Тек касније сам то схватио. А првобитни приступ је био прилично наиван -

закључио је Путин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана