Путин положио цвијеће на спомен-обиљежје палим совјетским војницима

Срна
Путин положио цвијеће на спомен-обиљежје палим совјетским војницима

КИРОВСК - Предсједник Русије Владимир Путин данас је у граду Кировск у Лењинградској области положио цвијеће на спомен-обиљежје посвећено палим совјетским борцима погинулим током Другог свјетског рата.

Полагање цвијећа уприличено је поводом 80 година од ослобођења Лењинграда, које је услиједило након 872 дана опсаде града, а током које је, према различитим процјенама, погинуло око милион људи.

У Санкт Петербургу, некадашњем Лењинграду, данас је обиљежено 80 година од ослобођења града од нациста.

Тим поводом предсједник Савјета Руске Федерације Валентина Матвијенко положила је вијенац на споменик Отаџбини на Меморијалном гробљу Пискаревско у Санкт Петербургу, преноси РИА Новости.

У име предсједника Републике Српске Милорада Додика вијенац је на спомен-обиљежје на Меморијалном гробљу Пискаревско, положио шеф Представништва Српске у Москви Душко Перовић.

На комеморацији су учествовали и опуномоћени представник предсједника Руске Федерације у Сјеверозападном Федералном округу Александар Гуцан, гувернер Санкт Петербурга Александар Беглов, предсједник Градске законодавне скупштине Александар Белски, народни посланици, представници организација ветерана и преживјели.

Учесници церемоније минутом ћутања одали су почаст жртвама и положили вијенце и цвијеће.

Догађајима посвећеним ослобођењу Лењинграда присуствоваће и предсједник Белорусије Александар Лукашенко, преносе медији.

Пискаревско меморијално гробље је једно од мјеста масовних гробница жртава опсаде Лењинграда.

У масовним гробницама лежи 420.000 становника Лењинграда који су умрли од глади, хладноће и болести или страдали од бомбардовања и артиљеријског гранатирања, као и 70.000 војника који су бранили Лењинград.

Опсада Лењинграда, која је почела 8. септембра 1941. године, трајала је скоро 900 дана и пробијена је 18. јануара 1943. године, али су грађани морали да чекају још читаву годину пре него што је потпуно укинута 27. јануара 1944. године.

Током опсаде Лењинграда умрло је најмање 1.093.842 људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана