Путин: Покушаји Запада да обуздају Русију су пропали

Танјуг
Foto: Taнјуг/АП

МОСКВА - Руски предсједник Владимир Путин оцијенио је данас да су покушаји Запада да обузда и изолује Русију пропали.

"Наши противници настављају да снабдијевају неонацистички режим у Кијеву новцем, оружјем и обавјештајним подацима, дозвољавајући и заправо подстичући употребу модерног западног оружја и опреме за напад на руску територију. И то најчешће – у очигледно мирољубиве сврхе. Пријете да ће послати своје војне контингенте у Украјину", навео је Путин у чланку за сјевернокорејски лист Нодонг Синмун, чији је текст објавила прес-служба Кремља. 

Истовремено, додао је руски лидер, западне земље покушавају да исцрпе руску економију новим санкцијама и изазову пораст друштвено-политичке напетости унутар земље. 

"Али колико год се трудили, сви њихови покушаји да обуздају и изолују Русију су пропали", поручио је Путин.

Он је подсјетио да Русија повећава свој економски потенцијал — у земљи се развијају индустрија, технологија, инфраструктура, а постигнут је напредак и у области науке, образовања и културе. 

Путин је навео и да је Русија увијек подржавала и подржаваће ДНРК и "херојски корејски народ у супротстављању агресивном Западу", у њиховој борби за независност, идентитет и право да изаберу сопствени пут развоја.

"Радује ме што су наши корејски пријатељи, упркос дугогодишњем економском притиску, провокацијама, уцјенама и војним пријетњама из Сједињених држава, подједнако ефикасни у одбрани својих интереса", навео је Путин у ауторском тексту.

Руски лидер је истакао да је Русија спремна на блиску сарадњу како би се међународни односи учинили демократским и стабилнијим.

"Да би се то постигло, руске власти ће развити алтернативне механизме трговине и узајамних нагодби које Запад не контролише и заједно ће се одупријети нелегитимним једностраним ограничењима. И у исто вријеме да изградимо архитектуру једнаке и недељиве безбједности у Евроазији", закључио је Путин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана