Путин: Појачани украјински напади у Запорожју, али без успјеха

ГС/Агенције
Путин: Појачани украјински напади у Запорожју, али без успјеха

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 519 дана. Кијев тврди да украјинске снаге напредују дуж јужног фронта и учвршћују положај. Након серије експлозија широм Украјине, предсједник Володимир Зеленски потврдио је да су неки руски пројектили пробили украјинску противваздушну одбрану.

Херш: Бајденова администрација одиграла кључну улогу у нападима на Кримски мост

Амерички новинар Симор Херш објавио је данас да је администрација предсједника САД Џоа Бајдена одиграла кључну улогу у оба напада на Кримски мост.

Он тврди, позивајући се на неименованог америчког званичника, да су Сједињене Државе за нападе користиле сопствену технологију.

-Дроном су управљали са удаљености, био је напола потопљен у воду, као торпедо -, рекао је званичник, објавио је Херш на својој страници на платформи “Substack”.

Говорећи о ситуацији на фронту, званичник је навео да је национална стратегија Вашингтона да украјински предсједник Володимир Зеленски “може да ради шта год жели”.

-Више људи ће погинути у овом рату, због чега? Америчка и украјинска војска више не дају предвиђања о успјеху украјинске контраофанзиве. Украјинска војска није прешла прву од три руске одбрамбене линије - рекао је Хершов саговорник.

Он је додао да руски предсједник Владимир Путин тренутно има оно што жели, а то су приступ Криму и областима које је Русија анектирала - Доњецка, Херсонска, Луганска и Запорошка. “Украјина их нема и не може их вратити”, тврди амерички званичник.

Симор Херш је добитник Пулицерове награде за откривање покоља који је америчка војска починила над вијетнамским цивилима у Ми Лају, а подробно је извјештавао и о афери “Вотергејт” и мучењу затвореника у Абу Граибу.

Путин: Украјинска војска претрпјела веома велики број жртава у недавном нападу

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је данас да су украјинске оружане снаге претрпјеле значајне губитке у недавном нападу.

-Веома велики број жртава, више од 200 људи - рекао је Путин новинарима, пренио је ТАСС.

Он је казао да, нажалост, ни руске снаге нису биле поштеђене жртава, али да је разлика биле огромна - вишеструка.

-Наши губици су више од 10 пута мањи од губитака непријатеља - рекао је Путин.

Он је додао да је украјинска војска претрпјела губитке у борбеној опреми.

-Желеио бих да истакнем да је све што се десило у протекла 24 сата снажан примјер масовног херојства наших војника и официра. Руски војници показали су најбоље примјере масовног херојства када су одбили најновији напад украјинских снага у области Запорожја - навео је предсједник Русије.

Додао је да без претјеривања може да каже да су руски војници и официри показали најбоље примјере масовног херојства.

-Непријатељ је употријебио велики број оклопних возила - 50 јединица, од којих је 39 јединица, укључујући 26 тенкова и 13 оклопних возила, уништено - рекао је Путин.

Он је рекао да је 60 возила уништила 810. бригада маринаца Црноморске флоте и 71. пук 42. дивизије 58. армије Јужног војног округа, а још 40 борбена авијација.

-По мом наређењу, данас ће нашим момцима бити уручена владина признања у зони борбених дејстава. Такође, сам задужио Министарство одбране да припреми предлоге за додјелу почасних звања овим јединицама - истакао је Путин.

Путин: Украјинске снаге појачале војне операције,али je контраофанзива заустављена
Оружане снаге Украјине су појачале војне операције и главна дејства су била на запорошком правцу, али покушаји украјинске контраофанзиве су заустављени, изјавио је данас предсједник Русије Владимир Путин.

-Што се тиче посљедњих дана, заиста потврђујемо да су непријатељства интензивирана. На значајан начин. Главни сукоби су се одиграли на западу, главни удари у правцу Запорожја - рекао је Путин новинарима на маргинама самита Русија-Африка, пренијела је агенција РИА Новости.

Предсједник Русије је напоменуо да је такозвана контраофанзива великих размјера почела 4. јула, а то потврђују и реална дејства у зони контакта.

-О томе свједочи употреба такозваних стратешких резерви Оружаних снага Украјине - додао је Путин.

Сви покушаји украјинске контраофанзиве су заустављени, непријатељ није успио и одбачен је, нагласио је он.

-Непријатељ није имао успјеха ни на једном пољу сукоба. Сви покушаји контраофанзиве су заустављени, непријатељ је одбачен. Уз велике губитке - рекао је Путин.

Њујорк тајмс: Бајден наложио САД да подијеле доказе о руским ратним злочинима са судом у Хагу

Амерички предсједник Џо Бајден тајно је наредио САД да почну да просљеђују доказе о руским ратним злочинима у Украјини Међународном кривичном суду (МКС) у Хагу, објавио је Њујорк тајмс, позивајући се на добро обавијештене изворе.

Извори блиски администрацији у Вашингтону навели су да таква одлука америчког предсједника указује на озбиљне промјене у политици САД, преноси Укринформ. 

Пентагон је претходно тврдио да би предаја доказа МКС-у потенцијално могла да изазове кривично гоњење америчке војске.

Америчке обавештајне агенције прикупиле су информације, укључујући детаље о одлуци руских званичника да намјерно ударе на цивилну инфраструктуру у Украјини и насилно депортују хиљаде украјинске дјеце са окупиране територије, наводи се у извештају.

САД су већ подијелиле неке од добијених доказа са украјинским тужиоцима, одбијајући да доставе документе МКС-у. 

Укринформ је раније пренио да је влада Јужне Африке званично поднијела захтјев суду за издавање налога за хапшење руског лидера Владимира Путина у случају да стигне у земљу.

Претпретресно вијеће МКС је 17. марта издало налог за хапшење Владимира Путина, заједно са његовом комесарком за права дјетета Маријом Лвовом-Беловом, због оптужби за незакониту депортацију украјинске дјеце са окупираних територија у Русију.

Локалне власти: Током ноћи ракетирана лука у Одеси

Начелник регионалних власти у Одеси Олег Кипер навео је да је у ракетном нападу на лучку инфраструктуру у тој области погинула једна особа.
У објави на Телеграму Кипер тврди да су пројектили испаљени са подморнице у Црном мору и да је оштећена опрема карго терминала, зграда обезбјеђења и два аутомобила.

Зеленски одржао састанак Врховног штаба у Дњепру

Предсједник Украјине Володимир Зеленски допутовао је у Дњепар, гдје је одржао теренски састанак Штаба врховног команданта на којем је разговарано о ситуацији на линијама фронта.

-Радни дан смо започели у Дњепру. Теренски састанак у зони одговорности Групе снага Таврија о ситуацији на фронту, напретку у офанзивним и одбрамбеним операцијама… Велики фокус био је на снабдијевању муницијом наших трупа - објавио је Зеленски на Телеграм каналу, пренио је Укринформ.

Према ријечима Зеленског, командант Ваздухопловства Николај Олешчук извијестио је о ефикасности коришћења постојећих система ПВО и јачању ваздушног штита, узимајући у обзир будуће испоруке.

Кубраков: Руси оштетили 26 лучких инфраструктурних објеката
 

Потпредсједник украјинске владе Олександр Кубраков изјавио је да су руске снаге за девет дана оштетиле 26 украјинских лучких инфраструктурних објеката и пет цивилних пловила.
Регионални начелник Одесе изјавио је, такође, да су Руси током ноћи погодиле инфраструктурне објекте у тој области, као и да је једна особа усљед напада страдала.

Зеленски припрема кораке за брзу реинтеграцију Крима

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да Украјина припрема кораке за брзу реинтеграцију Крима у своје државно ткиво.

-У августу ћу одржати неколико важних састанака о припреми међународних догађаја, укључујући и Кримску платформу. Припремамо и листу корака за деокупацију Крима. Свеобухватни кораци: безбједносни, економски и социјални. Можемо брзо да реинтегришемо Крим у државно ткиво Украјине -рекао је Зеленски, преноси Укринформ. 

Зеленски је нагласио да ће Крим, као и остатак Украјине, бити слободан, "ослобођен сваког руског зла, почевши од руских пројектила па до сваког руског окупатора".

- Русија ће изгубити овај рат и ниједна ракета је неће спасити -  закључио је предсједник Украјине.

Регионални начелник: Руси испалили ракете "калибар" на Одесу, страдала једна особа

Најмање једна особа је страдала у руском ракетном нападу на област Одесе, саопштио је регионални начелник Олег Кипер.

Према његовим ријечима, Руси су ракетама "калибар", које су испалили са подморнице у Црном мору, погодили и лучку инфраструктуру. 

Зеленски потврдио да је неколико пута пробијена украјинска ПВО

Након серије експлозија широм Украјине, предсједник Володимир Зеленски потврдио је да су неки руски пројектили пробили украјинску противваздушну одбрану.

-Било је неколико погодака - рекао је Зеленски у видео снимку објављеном на Телеграм каналу, али без других појединости, преноси ТАСС.

Широм Украјине синоћ је издато упозорење на ваздушне нападе, а очевици су рекли за ТАСС да је снажна експлозија потресла Кијев.

Украјински медији су такође пренијели да су експлозијама одјекнуле у областима Дњепропетровск, Житомир, Кировоград, Лавов и Хмељницки.

Експлозије у граду Староконстантиновка у Хмељничкој области пријављене су у зони војног аеродрома.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана