Путин: Не знам зашто из САД говоре да су најјачи

Агенције
Путин: Не знам зашто из САД говоре да су најјачи

Москва - Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да нема изненађења у изјавама Доналда Трампа око нуклеарног наоружања, већ да га чуде ријечи одлазеће администрације.

Како је рекао, најаве новоизабраног предсједникка САД да ће ојачати нуклеарни арсенал су наставак онога што је говорио у кампањи.

"Ипак, изненађује ме оно што стиже од Обамине администрације. Не знам зашто би они сада инсистирали на томе да су најјача војна сила на свијету. Све што ми кажемо је да смо јачи од било ког агресора", рекао је Путин.

Изјаве из Америке су стигле након Путиновог разговора са представницима руског министарства одбране, на коме је рекао да ће Русија ојачати нуклеарни арсенал и да је "увјерен да је Русија сада јача од било ког потенцијалног агресора".

"Ако пажљиво послушате шта сам рекао, рекао сам да је Русија јача од било ког потенцијалног агресора. И то је истина. Шта је агресор? Земља која може да нас нападне. Нисам ту ријеч употребио случајно. А они су почели да доказују да имају најјачу војску на свијету. То нико не спори", рекао је Путин на традиционалној великој конференцији за новинаре.

Како је рекао, "није никаква тајна" да је руска војска унапредила нуклеарни арсенал и на земљи и на води, као и авијацију.

"Поступано строго у складу са нашим међународним обавезама. Ништа ново се не дешава", рекао је Путин.

Руски предсједникк Владимир Путин је на почетку традиционалне годишње конференције за штампу, за коју је акредитовано више од 1.400 новинара, говорио о економији, да би прешао на политику и међународне односе после питања "Волстрид џорнала" о томе да ли ће бити расписани ванредни избори 2017. године.

"У којој земљи?", узвратио је питањем Путин, а затим рекао да таква могућност увек постоји, али да они нису неопходни.

"Само смо ми вјеровали у Трампа, други морају да науче да губе"

Упитан о промјени на глобалној политичкој сцени и "гласању народа против актуелних елита", као у случајевима Брегзита и Доналда Трампа, Путин је рекао да постоји "јаз између онога што је добро и што је лоше када је ријеч о обичном народу и елити".

"Сви ти покушаји да се окриви спољни фактор за неуспјехе актуелне администрације и вођства Демократске партије у САД... Да ли сам ја за то крив? Код њих постоје системски проблеми. Чињеница да много гласача републиканца у Америци подржавају руског предсједникка није моја заслуга. То ми говори дијелимо исте погледе на глобалне изазове, како би требало да изгледа свјетски поредак, али и традиционалне вриједности. То је добар основ за развој односа", рекао је Путин.

Како је рекао, "Реган се вјероватно не би превртао у гробу", већ би био срећан због побједе на изборима.

"Рузвелт је ујединио земљу, а Обамина администрација ју је подјелила. Сада морају да науче да достојанствено губе. Ми желимо да са новом администрацијом градимо боље односе", рекао је Путин и навео да би ти односи требало да буду "пословни".

Путин је уз аплауз присутних рекао и да до самог краја изборног процеса у САД нико није вјеровао у победу Доналда Трампа осим Русије.

"Само ми смо знали да ће он побједити", рекао је Путин, који се није освртао

"Ако неко стимулиште нову трку у наоружању, то нисмо ми"

Руски предсједникк се нешто касније и директно осврнуо на оптужбе из САД да су руски хакери утицали на америчке изборе.

"За њих је лако да криве неку другу земљу. Можда су они били из неке друге земље, можда је то само неки тип који седи на свом каучу у соби и ради такве ствари. Али то није ни битно, битно је оно што је откривено, они ништа нису измислили", рекао је Путин.

Како је рекао, откривено је да су демократе обмањивале јавност.

"Умјесто да упуте извињење и кажу да се више неће тако понашати, они су почели да траже хакере. То је најмање важно", рекао је Путин.

Путин је навео и да неће откривати детаље својих разговора са Бараком Обамом, а говорио је и о наоружању.

"Основа за нову трку је створена када су се САД повукле из међународних споразума. То нисмо урадили ми. Ми само морамо да одговоримо на изазове, али у одговарајућим оквирима и поштујући своје обавезе. Ми ништа не кршимо, али јесмо унапредили оружје. Могуће је да је то натерало САД да и они то ураде. Ипак, нисмо ми ти који стимулишу ту трку", рекао је Путин.

"Мијењам мишљење о обарању авиона, неће нам кварити односе"

Новинар "Спутњика" је отворио тему односа са Турском констатацијом да су "двије земље заједно ушле у решавање проблеме у Сирији без подршке Запада", а затим је повукао паралелу између убиства руског амбасадора у Анкари и обарања руског авиона изнад Турске прошле године.

"Убиство амбасадора јесте напад на Русију и на односе Русије и Турске. Раније сам био скептичан према идеји да је руски авион оборен без одобрења турских лидера и према причама да су за то одговорни деструктивни елементи. Међутим, сада мијењам мишљење", рекао је Путин.

Нагласио је да је "све могуће" па и да постоје људи убачени у турске власти који имају намјере да наруше односе са Русијом.

"Могуће је да постоји дубок ниво инфилтрације у турској војсци, властима, то се заиста дешава. Да ли ће то оштетити наше односе? Неће. Потпуно смо свијесни важности тих односа", рекао је Путин.

Ипак, није директно одговорио на питање да ли мисли да је "случајност" то што су се у тренуцима отопљавања односа догодила два инцидента.

Говорећи о Сирији и кризи у Алепу, Путин је рекао да је сарадња са Турском и Ираном довела до успјешне евакуације 100.000 људи.

"Што се Алепа тиче, ситуација се разрјешавала, нека насеља су одблокирана. То је највећа хуманитарна операција на свијету и не би била могућа без предсједникка Турске, лидера у Ирану и предсједникка Сирије. Следећа фаза мора бити општи прекид ватре, а затим политички разговори", рекао је Путин.

Ове године је за Путинову конференцију за штампу акредитовано рекордних 1.437 новинара из цијелог свијета, што је 47 новинара више него прошле године.

Конференција је била заказана за четвртак, али је због сахране руског амбасадора Андреја Карлова, убијеног у Анкари, по први пут помјерена за један дан.

Најдужа Путинова конференција за штампу одржана је 2008. године када је руски предсједникк за четири сата и 40 минута одговорио на више од 70 питања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана