Путин: Не одбијамо мирно рјешење сукоба с Украјином, али не прихватамо наметање

Танјуг
Путин: Не одбијамо мирно рјешење сукоба с Украјином, али не прихватамо наметање

МОСКВА - Русија није никада одбила мирно рјешење сукоба с Украјином, саопштио је руски предсједник Владимир Путин током састанка са бјелоруским колегом Александром Лукашенком и поручио да, и да је позвана, Русија не би имала шта да тражи на мировној конференцији у Швајцарској јер ниједан став који није заснован на реалности не може бити наметнут Москви.

-Не зову нас, али кажу да одбијамо, било би смијешно да није тако тужно. Али још једном желим да истакнем да смо за, али не у формату наметања било каквих шема које немају никакве везе са стварношћу - навео је Путин.

Он је рекао да је немогуће постићи мир без учешћа Русије у мировним преговорима.

-Никад се нисмо одрекли мирног рјешавања спорова, штавише, били смо склони управо томе -рекао је Путин и додао да су противници Русије сами себе сатјерали у ћошак када су одбили да преговарају, надајући се побједи на бојном пољу, преноси агенција РИА Новости.

Додао је да ће се Русија, ако то буде потребно, обратити Бјелорусији и Лукашенку да настави консултације о мировном процесу.

Лукашенко је предложио повратак на нацрт приједлога Турске, додајући да тај споразум садржи разумне ставове прихватљиве за Украјину и подсјетио да је са њима сагласан.

Додао је да ако Швајцарска жели да одржи конференцију о Украјини без Москве и Минска, онда њени учесници могу само да се договоре о повећању ескалације.

Швајцарска влада саопштила је да ће 15. и16. јуна бити домаћин дводневне мировне конференције на високом нивоу чији је циљ постизање мира у Украјини, на основу плана украјинског предсједника Володимира Зеленског и швајцарског министра спољних послова Игнација Касиса.

Москва је више пута истакла да је отворена за мировне преговоре, али да неће учествовати на конференцији у Швајцарској јер се та земља одрекла своје неутралности према рату у Украјини.

Русија инсистира да је за мир неопходно да западне државе прихвате "нову стварност на терену", док Украјина инсистира на потпуном повратку њене територије и повлачењу руске војске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана