Путин на православној божићној служби у Саборној цркви Благовештења у Кремљу

Танјуг
Путин на православној божићној служби у Саборној цркви Благовештења у Кремљу

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин присуствовао је божицћној служби у Саборном храму Благовештења у Кремљу.

Путин по правилу Божић прославља ван Москве, док на Васкрс обично иде у Саборни храм Христа Спаситеља, преноси ТАС С.

Руски предсједник се прошле године појавио на православној божићној служби у цркви Христа Спаситеља, која се налази у његовој предсједничкој резиденцији у Ново-Огарјеву код Москве.

Шеф руске државе је 2021. године присуствовао божићној служби у цркви Светог Николе на острву Липно код Великог Новгорода.

Путин је упутио божићну честитику православним вјерницима и указао на улогу црквених организација у рату у Украјини.

-Срдачно вам честитам Божић. Овај свијетли празник који сви воле инспирише људе на добра дјела и намјере, служи за успостављање духовних вриједности и моралних смјерница као што су милосрђе, саосјећање, доброта и правда у друштву - рекао је Путин.

Додао је да су црквеним организацијама прироритет међунационални и међурелигијски мир и слога у Русији, да  брину о онима којима је помоћ потребна и подржавају руске борце који учествују у специјалној војној операцији.

-Тај велики, истински пожртвован рад је достојан најискренијег поштовања - додао је Путин, преноси ТАСС. 

 Путин је истакао допринос Руске православне цркве и других конфесија у Русији у јединству друштва, очувању историје, васпитању породице и јачању институције породице, наводи ТАСС.

У Храму Христа Спаситеља у Москви божићну литургију служио је патријарх московски и цијеле Русије Кирил.

Патријарх је у свом обраћању позвао православне вјернике да се „помоле за парохијане и свештенство Украјинске православне цркве (УПЦ), које украјинске власти протјерују из Кијевско-печерске лавре“, пренео је Спутњик.

-Желим да се свим срцем помолите за своје ближње, најмилије, за себе, за нашу отаџбину, за оне који данас страдају, за нашу браћу у Украјини, која се данас протјерују из Кијевско-печерске лавре, за саму лавру, која је вековима била чувар правог Православља - рекао је патријарх.

Поглавар Руске православне цркве је изразио увјерење да ће се „сва ђаволска искушења повући“, а потом ће се многи са иронијом или осмијехом присјећати „ових патетичних покушаја да се уништи канонска православна црква у Украјини“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана