Путин: Москва спремна да развија нуклеарне пројекте у Бјелорусији

ГС
Foto: Спутњик

МИНСК - У Минску су почели разговори предсједника Русије Владимира Путина и бјелоруског лидера Александра Лукашенка.

Први дио састанка се одржава у ширем саставу, гдје учествују делегације.

Како је истакао предсједник Русије, економија је приоритет у развоју односа Русије и Белорусије. Он очекује да ова година буде рекордна по трговинском промету између двије земље - са 40 милијарди долара.

"Треба истаћи да Бјелорусија није само наш добар сусјед, са којим сарађујемо, водећи рачуна о међусобним интересима свих претходних деценија, већ је Бјелорусија, несумњиво, наш савезник, у правом смислу те ријечи" истакао је Путин.

Лукашенко је, са своје стране, изразио наду да ће Запад "послушати глас разума" и да ће бити настављен дијалог о безбједности, преноси Спутњик.

Путин  је у разговору сa Лукашенком у Минску навео да је његова земља спремна да развија нуклеарне пројекте у Бјелорусији, као и да прошире војну сарадњу.

"Градимо нуклеарну електрану. Први блок ради, а замјењује око 4,5 милијарди кубних метара гаса. Спремни смо да даље развијамо овај пројекат, али, по мом мишљењу, најважније је да стварамо индустрију, обучавамо националне кадрове, развијамо науку на одговарајући начин", рекао је Путин, преносе РИА Новости.
    
Како је истакао, сарадња Русије и Бјелорусије у војно-техничкој сфери не тиче се само набавке опреме, већ и заједничке сарадње две армије. 
    
„Постоји правац који се односи на војно-техничку сарадњу. То нису само међусобне испоруке оружја и технике, већ што је изузетно важно и заједнички рад, развој и сарадњу у овој области, укључујући и развој високотехнолошке индустрије", рекао је Путин.
    
Руски предсједник је навео да су разгворали и о сарадњи у космичком сектору и подсјетио да су Русија и Бјелорусија раније најавиле обуку бјелоруског космонаута.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана