Путин: Москва отворена за политичко и дипломатско рјешење за Украјину

Срна
Путин: Москва отворена за политичко и дипломатско рјешење за Украјину

МОСКВА - Русија је отворена за политичко и дипломатско рјешење украјинске кризе, рекао је руски предсједник Владимир Путин у свом чланку за кинески лист “Народни дневник”.


“Русија је отворена за политичко и дипломатско рјешење украјинске кризе. Будућност мировног процеса зависи искључиво од воље за укључивање у смислену дискусију узимајући у обзир тренутну геополитичку реалност”, рекао је Путин.

Путин је додао да је Русија захвална за уравнотежен приступ Кине догађајима у Украјини и поздравио њену спремност да игра конструктивну улогу у рјешавању кризе.

Он је нагласио да је увјерен да ће пријатељство Русије и Кине бити додатно ојачано посјетом кинеског предсједника Сија Ђинпинга Русији, пренио је “Спутњик”.

Путин је оцијенио да ће сибирски гасовод бити “посао вијека” с обзиром на величину пројекта и додао да је извоз руске нафте и угља у Кину значајно повећан.

Руски предсједник је истакао да је Москва забринута да би неодговорни поступци неких земаља могли да поткопају глобалну нуклеарну безбједност.

“Посвећени смо принципу недјељивости безбједности, који грубо крши НАТО блок. Дубоко смо забринути због неодговорних и једноставно опасних дејстава која би могла да наруше глобалну нуклеарну безбједност”, истакао је Путин.

Према његовим ријечима, подстицање сукоба у Украјини представља још један примјер како Запад покушава да одржи своју глобалну доминацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана