Путин: Москва и Пјонгјанг настоје да ојачају везе партнерства и добросусједства

Танјуг
Путин: Москва и Пјонгјанг настоје да ојачају везе партнерства и добросусједства

МОСКВА - Москва и Пјонгјанг настоје да ојачају везе партнерства и добросуседства и дjелују у име мира, стабилности и просперитета у региону, изјавио је данас предсjедник Русије Владимир Путин на свечаној вечери у граду Восточни у Амурској области одржаној у част лидера Северне Кореје Ким Џонг Уна.

Путин је наздравио за благостање и просперитет народа Русије и Северне Кореје и даље јачање сарадње између двеју земаља, пренео је Спутњик.

"Наши односи су настали током корејске борбе за слободу 1945. године, када су се совјетски и корејски војници раме уз раме борили против јапанских милитариста.

И данас настојимо да ојачамо везе пријатељства и добросуседства, делујемо у име мира, стабилности и просперитета у нашем заједничком региону", рекао је Путин. Он је додао да се званична посета севернокорејског лидера одвија у пријатељској и радној атмосфери.

"Почетак је добар и веома продуктиван. Било је веома искрене размене мишљења о ситуацији у региону и билатералним односима", рекао је Путин у интервјуу за програм 60 минута, пренио је ТАСС.

Он је истакао да су Москва и Пекинг претрпеле велике губитке од пандемије ковид-19, када је Сjеверна Кореја била практично затворена за спољни свијет. Путин је скренуо пажњу на обимну агенду и програм актуелне посете Ким Џонг Уна. Како је рекао, она не укључује само посету космодрому "Восточни", већ и друге велике високотехнолошке кластере, индустријска предузећа и иновационе центре на руском Далеком истоку.

Ким ће, такође, отпутовати у Комсомолск на Амуру и Владивосток на руском Далеком истоку након разговора у космодрому Восточни, најавио је предсједник Русије у интервјуу за телевизију Русија-1.

"Сјевернокорејског лидера чека напоран програм. Јер, он ćе отиćи одавде за Комсомолск на Амуру гдје ће посетити фабрике које производе авионе, како цивилне тако и ратне авионе. А касније ćе отпутовати у Владивосток гдће ће му бити демонстриране способности Пацифичке флоте", рекао је предсћедник Русије.

Руски лидер је навео да Ким Џонг Ун прати политику бивших руководилаца Републике Ким Ил Сунга и Ким Џонг Ила, као и да наставља њихов рад.

Он је додао да су његови претходници били прави пријатељи, следбеници и присталице изградње најближих односа и веза између Северне Кореје и Русије. Русија поштује тренутна ограничења војно-техничке сарадње са Северном Корејом, али постоје могућности у оквиру правила, рекао је Путин после преговора са Ким Џонг Уном на ТВ каналу Русија 1, пренела је агенија РИА Новости.

"Постоје одређена ограничења. Русија се придржава свих ових ограничења. Али постоје ствари о којима, наравно, можемо да разговарамо, разговарамо, размишљамо о томе. И овде, такође, има изгледа. Русија је самодовољна земља. Али у оквиру садашњих правила имамо и могућности на које, такође, обраћамо пажњу и о којима разговарамо", рекао је предсједник Русије.

Поред тога, двојица лидера разговарала су о развоју пољопривреде.

"Ми, такође, пружамо хуманитарну помоћ земљи. Али поред хуманитарне помоћи, постоји могућност да једноставно радимо под једнаким условима. Изгледи овде нису лоши", додао је Путин. Он је поменуо и друге заједничке пројекте, укључујући обнављање морске луке, где је могуће направити "логистички троугао" - железница, лука, аутопут за Кину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана