Путин: Модерно оружје чини 91 посто руске нуклеарне тријаде

Анадолија
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА - Модерно оружје чини 91 посто руске нуклеарне тријаде, а рад на стављању у употребу још најновијег оружја се наставља, рекао је у сриједу руски предсједник Владимир Путин, у обраћању које ће се у западним престоницама сматрати прикривеним упозорењем.

Говорећи на састанку с члановима Одбора руског Министарства одбране у Москви, Путин је рекао да се потенцијал свих земаља НАТО-а користи против Русије, што је вјероватно референца на десетомјесечни рат у Украјини, и тако, суочена с том пријетњом, земља треба да одржава своје оружане снаге у врхунској борбеној готовости.

Путин је рекао да се наставља пренаоружавање руских стратешких ракетних снага хиперсоничним системима Авангард, а супертешка интерконтинентална балистичка ракета Сармат биће пуштена у употребу у блиској будућности.

"Наставићемо да одржавамо борбену готовост и унапређујемо борбену готовост нуклеарне тријаде. То је главни гарант очувања нашег суверенитета и територијалног интегритета, стратешког паритета и укупне равнотеже снага у свијету", нагласио је Путин.

Предсједник Русије је рекао да је потреба за унапређењем руских беспилотних летјелица "хитан задатак", укључујући стратешке и извиђачко-ударне, као и методе њихове примјене, као и њихову употребу у свим родовима војске.

"Искуство специјалне војне операције показало је да је употреба дронова постала готово свеприсутна и такав арсенал средстава треба да буде у борбеним водама, водовима, четама и батаљонима. Циљ треба што брже открити, а информације за напад треба да се преносе у реалном времену“, нагласио је он.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу оптужио је САД да "пумпају" Украјину оружјем, обучавају њене војнике и воде информациони и рат санкцијама против Русије.

Тврди да Вашингтон користи забрањене методе против Русије као што су терористички напади, наручена убиства и гранатирање цивилних подручја тешким наоружањем.

"НАТО специјалисти раде у ратној зони, војни сателити САД и НАТО-а раде у интересу Украјине, а западни медији дневно објављују хиљаде лажних вијести", рекао је Шојгу.

Додао је да је Русија увијек отворена за конструктивне мировне преговоре, али обзиром да нема воље са друге стране, наставиће да остварује постављене задатке.

Шојгу је додао да Москва озбиљно схвата нуклеарну претњу и да су њене стратешке нуклеарне снаге увјежбале одговор на непријатељски нуклеарни напад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана