Путин: Испуњење руских захтјева услов за повратак договору о извозу жита

Танјуг
Путин: Испуњење руских захтјева услов за повратак договору о извозу жита

МОСКВА - Русија је спремна да се одмах врати договору о извозу житарица из црноморских лука уколико се испуне сви претходно договорени услови за руско учешће у тој иницијативи и поврати "првобитна хуманитарна суштина" договора, поручио је руски предсједник Владимир Путин на састанку са званичницима Владе Руске Федерације.

Према његовим ријечима, западне земље су у потпуности изокренуле суштину овог споразума, што је довело до генерисања профита за европске компаније и губитака за руске компаније и произвођаче, преноси ТАСС.

-Русија је више пута продужавала споразум о житу, показујући чудесну издржљивост, стрпљење и толеранцију, али нико није хтио да испуни било какве обавезе према нашој земљи - рекао је Путин и нагласио да је Русија морала да се носи са "ароганцијом и безобразлуком" као и са "обећањима и празним причама" Запада.

-Запад је учинио све што је могао да поремети договор, а сада западне земље практично лажу цијели свијет и тврде да је Русија наводно крива за нарушавање овог споразума - рекао је руски предсједник.

Путин је истакао да је особље УН-а искрено настојало да се испуне све обавезе Запада, али да у томе није успјело.

Према његовим ријечима, договор о житу довео је до директних губитака за руске пољопривреднике.

Путин је предочио да су се и руски произвођачи ђубрива такође суочили са сличним проблемом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана