Путин: Инвазије СССР-а на Мађарску и Чехословачку биле грешка

Танјуг
Путин: Инвазије СССР-а на Мађарску и Чехословачку биле грешка

МОСКВА- Руски предсједник Владимир Путин изјавио је данас да је совјетске инвазије на Мађарску и Чехословачку биле грешка.

Он је рекао да "није у реду чинити било шта у спољној политици што штети интересима других људи".

"Давно смо признали да је тај део совјетске политике био погрешан и да је само довео до напетости у односима. У спољној политици се не смије чинити ништа што је у директној супротности са интересима других народа“, изјавио је руски лидер на Источном економском форуму у Владивостоку, замољен да прокоментарише оцјене да се Совјетски Савез понашао као колонијална сила када је послао тенкове у Праг 1968. и Будимпешту 1956. године.

Путин је рекао да западне земље, прије свега САД, сада праве исту грешку као што су Совјети тада направили.

"Они врше притисак на своје савезнике, такозване партнере. Немају пријатеље. Имају само интересе. То је наставак познате британске формуле", рекао је он.

Како подсјећа британски јавни сервис, у августу је објављен уџбеник историје који је написао један од Путинових савјетника, Владимир Медински, у којем се тврди да је мађарска револуција 1956. била фашистичка побуна коју је организовао Запад и да је повлачење совјетских трупа из Мађарске 1990. било грешка.

Уџбеник је наишао на критике мађарских политичара и историчара.

Силард Деметер, директор Књижевног музеја Петофи, рекао је да ће „нехумане диктатуре и даље бити нехумане и диктатуре, чак и ако неко почне да их приказује у позитивном свјетлу”.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је прокоментарисао да постоје питања у мађарској историји о којима се ни са ким не почиње дебата.

"Револуционари из 1956. су наши хероји“, поручио је Сијарто.

Совјетски Савез се састојао од 15 земаља, али је у својој сфери утицаја имао још неколико сателитских држава, укључујући Мађарску и Чехословачку.

Совјетски Савез је извршио инвазију на Мађарску 1956. и Чехословачку 1968. након масовних протеста и захтјева за већим слободама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана